Ovaj srpanj bio je najtopliji u 140 godina

Srpanj je bio najtopliji mjesec u 140 godina otkako Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) bilježi podatke o globalnoj temperaturi, priopćila je ta američka vladina agencija, prenosi Hina.

Prosječna temperatura u srpnju diljem globalnih kopnenih površina i oceana bila je 0,95 Celzijevih stupnjeva iznad prosjeka 20. stoljeća od 15,8 stupnjeva i najviša otkako je NOAA počela voditi evidenciju 1880. godine.

Najznačajnija odstupanja od temperaturnog prosjeka zabilježena su na Aljasci, u srednjoj Europi, sjevernim i jugozapadnim dijelovima Azije i dijelovima Afrike i Australije, navodi NOAA. Temperature u tim regijama u srpnju bile su oko 2 Celzijeva stupnja iznad prosjeka od 1981. do 2010. ili više.

Podaci također pokazuju da je devet od 10 najtoplijih srpanja zabilježeno od 2005. godine, a zadnjih pet je pet najtoplijih. Srpanj 1998. bio je jedini srpanj u prošlom stoljeću među 10 najtoplijih zabilježenih.

Globalna prosječna temperatura kopnene površine bila je 1,23 Celzijeva stupnja iznad prosjeka 20. stoljeća od 14,3 stupnja i druga najviša temperatura u srpnju u 140 godina.

Podaci su u skladu s već objavljenim procjenama Svjetske meteorološke organizacije, a prikupili su ih NOAA-ini Nacionalni centri za podatke o okolišu.

error: Content is protected !!