Palača Kremlj u iščekivanju ždrijeba

Glavni grad Rusije spreman je za ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva 2018. godine, koji će se danas u ceremoniji koja počinje u 16 sati održati u moskovskoj palači Kremlj.

Na ždrijebu će prisustvovati više od 1.400 gostiju, među kojima i 30 od 32 izbornika reprezentacija sudionika World Cupa. Akreditirano je oko 1.500 novinara iz cijelog svijeta, a u samoj organizaciji će pomoći oko 450 volontera. Angažirano je i 18 prevoditelja koji će prevoditi program na pet jezika – engleski, njemački, španjolski, francuski i ruski. Pobjednički pokal na pozornicu donijet će njemački nogometaš i najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava Miroslav Klose, a program će voditi engleska nogometna legenda Gary Lineker i ruska novinarka Marija Komandnaja. U programu će sudjelovati i nogometne zvijezde Diego Maradona, Laurent Blanc, Gordon Banks, Cafu, Fabio Cannavaro, Diego Forlan i Carles Puyol i Nikita Simonjan.

– Imao sam sreću nastupiti na dva svjetska prvenstva kao igrač i znam s koliko nestrpljivosti igrači čekaju ždrijeb, kazao je Lineker dodavši: Ponosan sam što ću biti dio ovog spektakla.

Reprezentacije su razvrstane u četiri jakosne skupine na osnovi FIFA-ine ljestvice – Hrvatska je smještena u drugi jakosni razred, dok su za nositelje postavljeni domaćin Rusija, te Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska. Ždrijeb će biti poludirigiran pa tako u istoj skupini neće moći biti dvije reprezentacije s istog kontinenta. Izuzetak je Europa koja može dati najviše dvije reprezentacije u istu skupinu. Reprezentacije će biti podijeljene u osam skupina po četiri ekipe. Ovo da je poludirigiran, mnogi su shvatili i na način da je – namješten. Reagirao je FIFA-in direktor natjecanja Chris Unger.

– Pozivam vas sve na pozornicu da sami probate kuglice i uvjerite se da je sve regularno. Da, jedna će biti drukčije boje, ali to je ona u kojoj je Rusija, budući da domaćin sigurno igra u skupini A. Te priče da je ždrijeb namješten su gluposti, komentirao je Unger čestu opasku o toplim i hladnim kuglicama.

SP traje od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine, a igrat će se u 11 gradova i na 12 stadiona. Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd. Posebnu pažnju Rusija pridaje sigurnosti, posebice jer zbog njezine uloge u Siriji i dalje postoji opasnost od terorizma. No, organizatori najavljuju kako će World Cup biti jedan od najsigurnijih što znači razinu sigurnosti koja nikad prije nije viđena. Hina/J. S.  

 

Jakosne skupine

  1. šešir: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska
  2. šešir: Španjolska, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Peru, Hrvatska
  3. šešir: Švedska, Island, Kostarika, Tunis, Egipat, Iran, Senegal, Danska
  4. šešir: Srbija, Nigerija, Japan, Panama, Maroko, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Australija
error: Content is protected !!