Palestina osudila izrelske razvojne planove u Jeruzalemu

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je osudilo izraelski plan za razvojne projekte u gradu Jerusalemu koji je premijer Benjamin Netanyahu odobrio u ovoj sedmici.

– Novi plan vrijedan 57 miliona dolara ima za cilj produbiti judaizaciju grada silom i stvaranjem novih činjenica na terenu u korist okupatorskog narativa i njegovih lažnih tvrdnji – navodi ministarstvo u saopćenju za javnost.    

– Sav novac uložen za provedbu okupatorskih planova i judaizacije Jerusalema nikada neće donijeti uspjeh. Sve okupacijske mjere represije i širenja naselja, kao i napadi na naš kulturni identitet, propast će – dodaje ministarstvo.

U ponedjeljak je Izraelski radio javio da je  Netanyahu instruiran da pripremi razvojni plan grada Jerusalema vrijedan 200 miliona šekela (57 miliona  dolara), i da ima za cilj poboljšati infrastrukturu i razviti turizam u gradu.

Palestinci žele da istočni dio Jerusalema, koji je okupirao Izrael 1967. godine bude prijestonica palestinske države, dok Izrael insistira da je grad njegova nepodijeljena vječna prijestonica, prenosi Xinhua.

error: Content is protected !!