Palio raslinje i zapalio susjedov objekt

Pripadnici Policijske uprave Banja Luka uhitili su M. M. zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje opće opasnosti, zato što je izazvao požar u kojem je izgorio tuđi objekt, rečeno je u Policijskoj upravi Banja Luka.

Glasnogovornica ove Uprave Danijela Mučibabić je rekla da je policiji prijavljeno da je M. M. palio nisko raslinje, uslijed čega se vatra prošila na nekorišteni stambeni objekt od B. R., koji je u potpunosti izgorio.

Požar su lokalizirali pripadnici Vatrogasne postrojbe Grada Banja Luka.

Policijska uprava Banja Luka apelira na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uvjeta i na površinama koje mogu kontrolirati.

– Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u studenom 2019. godine kao jedna od obveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke postrojbe i poduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre, rekla je Mučibabićeva.

Ona je pojasnila da je ovim Zakonom definirana novčana kazna od 100 do 1.000 maraka za prekršaj fizičke osobe koja pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke postrojbe i ne poduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.

– Nekontrolirano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara, a s obzirom da u narednom periodu predstoji proljetno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolirano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada. Pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugase ostatke nenagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontroliranog gorenja i požara, istakla je Mučibbićeva.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

– Policijska uprava Banja Luka će u okviru svojih ovlaštenja poduzimati zakonom propisane mjere protiv osoba koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i načinili materijalnu štetu, poručila je Mučibabićeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!