Palmer će se preko Federacije ‘riješiti’ Dodika?

Palmerov prioritetni fokus će navodno biti na Federaciji BiH. I to na HDZ BiH, jer je zaključak SAD-a da RS zloupotrebljava politički sukob Bošnjaka i Hrvata

Matthew Palmer, posebni predstavnika američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan je ime koje će se u budućnosti dosta spominjati u našoj zemlji. Čovjek je to od kojeg se očekuje da riješi balkanske ‘čvorove’, mada je pitanje koliko će u tome biti uspješan, bez obzira što predstavlja veliku svjetsku silu i kreatora ključnih svjetskih političkih kretanja.

Čim su Sjedinjene Američke Države uz njegovo ime dodale i funkciju vezano za ‘Zapadni Balkan’, domaće, bh. političke elite uskovitlale su neke teorije o velikom povratku SAD-a na Balkan s nekim možebitnom čudesnim rješenjem koje će nam svima na kraju donijeti blagostanje.

Kad će…?

Nije to tako jednostavno kako se čini, niti je BiH u tolikom fokusu stranih sila kako se to ‘kod nas’ voli isticati. Čak što više, vjerojatno je upitno znaju li ključni inozemni dužnosnici koji se ‘brinu’ o problemima u BiH pogoditi prstom na karti svijeta, pa hajmo reći i Europe (da im bude lakše) gdje je smještena BiH. Nismo toliko zanimljivi svijetu, kao što svjetskim liderima nisu posebno zanimljive ni naše političke elite koje se lako snalaze unutar granica BiH gdje mogu krčmiti što god požele, bez ikakve odgovornosti.

Realno, kada bi se u ovom trenutku na BiH preslikalo zakonodavstvo neke jake uređene europske države i kada bi se ti zakoni striktno provodili, ogromna većina bh. političara ne bi bila na slobodi, ili bi u najmanju ruku bili primorani završiti političke karijere. No, svjetskim silama su dobri ‘jer se na Balkanu više ne puca’. Zvuči smiješno, ali je tako.

Vratimo se Palmeru. Već se pisalo da će njegov ključni posao biti ‘riješiti ‘ Kosovo, jer je ta zemlja ‘ni na nebu ni na zemlji’, priznata, a nepriznata. Tek nakon Kosova Palmer bi se ozbiljnije mogao pozabaviti BiH. Koliko će se Palmer ‘zadržati’ na kosovskom problemu? Ako ćemo vrijeme mjeriti s pozicije običnog građanina, vjerojatno predugo. Jasno, politika vrijeme mjeri drugačije nego građani, jednostavno jer politika ima luksuz viška vremena da bi na kraju ostvarila svoje ciljeve. Nebitno je koliko će to ‘razvlačenje’ nanijeti štete ljudima. Ne treba gledati daleko, dovoljno je vidjeti koliko dugo se ‘formira’ vlast u BiH.

Do Dodika zaobilaznicom

Ono što je dosta analitičara odmah ‘skontalo’ nakon Plamerovog ‘imenovanja’, jeste da će se ‘okomiti’ na Milorada Dodika. No, samo su rijetki razmislili malo dublje i šire, te su zaključili da će Palmerov prioritetni fokus biti na Federaciji BiH, što je u biti zaobilaznica za Dodika. I to na HDZ BiH, jer je zaključak SAD-a da RS zloupotrebljava politički sukob Bošnjaka i Hrvata. Bakir Izetbegović zasada je ‘miran’, ali upitno je dokada. Ukoliko Palmer riješi taj ‘čvor’, Banja Luka će ostati usamljena. Tek tada situacija u BiH će se radikalno promijeniti, a posebno ako se usporedo s tim riješi i kosovski problem.

Globalno, BiH nije toliko velik geostrateški problem, iako se kod nas voli reći da jeste. U jednoj analizi na portalu Euractiv.hr pravilno je naglašeno da je BiH prostor koji zaobilaze transeuropski transportni koridori, da BiH realno nikome okolo previše ne smeta, te da kriza unutar države ne izaziva potrese u regiji. Rat je počeo u Hrvatskoj pa se proširio na BiH, a završen je kada su se tako dogovorile Hrvatska i Srbija.

 Milorad Dodik nastoji podignuti ruski utjecaj upravo jer je svjestan Palmerovog zadatka, ali Moskva je svjesna da od RS-a nema puno koristi, tako da će ukoliko Palmer ‘izvrši svoju misiju’ Dodik ostati bez previše aduta da ponovno priča o odcjepljenju, jakom i samostalnom RS-u. Moskva će se lagano odmicati, Beograd će morati ići prema EU i pristati na masu ‘ucjena’ i ‘kompromisa’. Ipak, treba sačekati i vidjeti kako će se situacija razvijati na terenu kada na tlo naše zemlje ‘kroči’ Palmer. Supruga mu je s prostora Zapadnog Balkana pa neće imati problema da nas pronađe na mapi. To je već jedan plus.

Da. L.

8 thoughts on “Palmer će se preko Federacije ‘riješiti’ Dodika?

 • rujan 14, 2019 at 3:15 pm
  Permalink

  Autor ovog teksta lici na najobicnijeg KRETENA koga je iz sebe izbacila neka mahalska tracara.

  Reply
 • rujan 14, 2019 at 4:15 pm
  Permalink

  Pa nijedne pickice hrvatske nije smela nos da pomoli kad nam je nas presednik dolazio samo nam je cudno bilo kako Covic nije bio da nasem presedniku titra jajanca.

  Reply
  • rujan 14, 2019 at 7:12 pm
   Permalink

   Anonimac isteko vam rok a medzu vremenu Covic moze da hladi mudanca Dodiku bre.

   Reply
 • rujan 14, 2019 at 6:03 pm
  Permalink

  Titrala su vama jajanca 91.-95.,dosta vam narednih 20 godina 😉

  Reply
 • rujan 14, 2019 at 11:11 pm
  Permalink

  čović i dodik su pijuni, vladajući nacisti iz zagreba i beograda žele Bosnu podeliti već dvesto godina. Koljači iz bg i zg žele oduvek POKOLJ I GENOCID NAD BOŠNJACIMA, ali neće ići ima svet pametnog naroda.

  Reply
 • rujan 15, 2019 at 10:49 am
  Permalink

  Najeinteresantnija glupost Da.L je ova;” a rat završen, kada su se tako dogovorile Hrvatska i Srbija.” Halo Da.L! Da nije bilo Bosne i njene borbe sa 40000 četnika na terenu i 20000 oko Sarajeva/ podatci VJ/, znaš li koji bi grad bio drugi po veličini – u Velikoj Srbiji?

  Reply
  • rujan 15, 2019 at 10:56 am
   Permalink

   Što se špekuliše sa elominacijom Dodika, tu nemaju mnogo udjela Hrvati, a najmanje oni Čovićevi, Bošnjaci samo utoliko što su dokazali sve zločine i ujdurme svih režima u RS i Srbiji. A inače Dragan i Mile moraju završiti domaće zadaće do polovine Novembra, ako ne, nijedan od njih ne dobija prolaznu ocjenu kod stranaca, nadležnih za BiH! Nema sa time Federacija ništa! Korumpirana bagra iz politike , tužilaštva i sudova ima na čitavoj teritoriji BiH!

   Reply
 • rujan 15, 2019 at 5:15 pm
  Permalink

  Cjelokupno pomoćno osoblje u Uredu Visokoga predstavnika(OHR) su muslimani pripremljeni u AID-u, sve pomoćno osoblje u Veleposlanstvu USA su muslimani pripremljeni u uredu AID-a, cjelkupno pomoćno osoblje u svim veleposlanstvima i DKP širok BiH su muslimani pripremani u uredima AID-a itd. itd. Zna li tzv. MZ za to, naravno da zna, poduzima li nešto protiv toga, naravno da ne poduzima, informiraju li se neovisno od ovoga izvora iz drugih izvora u BiH, naravno da nisu jer sve informacije im ili pripremaju njihovo pomoćno osoblje u uredima ili ga dobivaju iz svojih centrala. Rukovode se isključivo nekim imaginarnim osobnim interesima koji se svode na bitku za naftu, a ptero dolari su ionako samo primarna emisija USA federalnih rezervi koja počiva na tuđim naftnim rezervama i samo je obračunska jedinica za međusobno trgovanje. Znači da to USA ne košta ništa, i za njih smo mi ništa dok god ima nafte koju mogu crpiti bilo gdje na svijetu. Taj odnos po malo remete Rusija i Kina i donekle Indija i Brazil, ali dok je nafte na Bliskom Istoku koja je njihova baza, a Iran je blokiran kao i Venezuela onda se ponašaju kako se ponašaju. Tome se bliži kraj i oni su i te kako toga svjesni. Stoga nastoje i promijeniti odnos u svijetu jer za 30-40 godina nafta neće biti glavni izvor i pokretač razvoja, a dotle tko preživi, preživi. S toga i navala mladih muslimana sa Istoka u zauzimanju pozicija pred odlučujuće bitke, dok EU i Europom vladaju političke elite korisnih budala.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!