Palmer: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine među glavnim prioritetima SAD-a

Specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od glavnih prioriteta SAD-a koji ima značajan utjecaj na cijelu regiju i transatlantsku sigurnost.

 U svjedočenju pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata i pododboru za Europu i suradnju o regionalnoj sigurnosti, Palmer je rekao da dok pregovori stoje, dvije strane rizikuju da propuste najbolju šansu u generaciji da normaliziraju odnose i krenu naprijed ka sigurnosti i prosperitetnoj budućnosti.

 Palmer je kazao da postizanjem sporazuma Beograd i Priština mogu osloboditi ekonomski potencijal zahvaljujući miru i integraciji i naglasio da SAD očekuje da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, a Beograd prekine kampanju u svijetu za neprizavanje Kosova.

 “Očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendirati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH, a koje su nanijele štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi također trebala jasno izložiti građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima”, istaknuo je američki dužnosnik dodavši i da “Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimiranja Kosova u međunarodnoj zajednici”, prenosi Tanjug.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!