Palmer: Svatko tko se pridruži Dodiku riskira sankcije SAD-a

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Europu i Euroaziju Matthew Palmer rekao je za “Glas Amerike” da su “stavovi koje su izrazili Milorad Dodik i Narodna skupština Republike Srpske o takozvanom izlasku RS iz BiH nisu samo antidejtonski, ilegalni i neustavni – nego izuzetno opasni”.

Umjesto da se lideri u BiH zalažu da živote ljudi u toj zemlji učine boljim i da država bude prosperitetnija, Palmeru se, kako kaže, čini da lideri namjeravaju da zemlju guraju iz jedne u drugu krizu.

 – Mislim da smo to vidjeli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gdje ne treba da je bude – konstatovao je Palmer.

Prijetnja koja se po njegovom mišljenju treba shvatiti ozbiljnom je “prijetnja blokadom institucija na državnom nivou, prijetnja sprečavanjem funkcionalnosti bosanskohercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima Bosne i Hercegovine da će njihova vlada služiti njihovim interesima”.

– Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako tko se pridruži anti-dejtonskim stavovima riskira da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država – podvukao je Palmer.

Komentirajući šta bi međunarodna zajednica i State Department trebali učiniti ili da čekaju naredni Dodikov potez, kaže da “međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane”.  

– Tako da bih pomislio da svi u Banja Luci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumjeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine – rekao je Palmer.

U odnosu na prije 20, 25 godina smatra da su uslovi u BiH mnogo bolji, ali po njegovim riječima postoji kontinuirana zabrinutost zbog prirode pravosuđa u Bosni i Hercegovini i funkcionalnosti sudskog sistema.

2 thoughts on “Palmer: Svatko tko se pridruži Dodiku riskira sankcije SAD-a

 • veljača 22, 2020 at 11:22 am
  Permalink

  Jebale vas sankcije. Kome ste to naštetili svojim sankcijama? Kinu ste ojačali sankcijama, Iran isto, a o Rusiji ne treba trošiti niti riječi. Da bi se narod otrijeznio upravo mu trebaju vaše sankcije. Rojsu uveli sankcije, čovjek crče od smijeha i štete koju ste mu nanijeli? Mislite li vi stvarno kako ne netko željan “vašega načina života”? Možda ako se vratite vrijednostima koje su nekada činile USA predvodnicom svijeta? Pa gledajte danas što su USA. Pogledajte stanje u Iraku, Afganistanu, Libiji, Siriji, gdje god dođete, ostavljate iza sebe samo nered, jad i bijedu. 25 godina prošlo od rata u BiH, a on se još uvijek vodi drugim sredstvima, a kojim upravo vi upravljate i ne date nikakvu šansu miru i pomirenju među ljudima.

  Reply
 • veljača 23, 2020 at 6:39 am
  Permalink

  Pa samo SAD-u odgovara kriza u BIH, jer iz ove zemlje se prepucavate sa Rusijom, ocito nemate drugoga nacina. Tri decenije od rata samo podrzavate Muslimane a da nikada niste realno sagledali situaciju u ovoj zemlji, i nikada niste uzeli u obzir misljenje druga dva naroda koja zive ovdje i koja imaju pravo na svoju drzavu. Maknite se vise iz ove zemlje, samo donosite sranje gdje god dodjete. Uzmite i Bakira sa sobom, neka savjetuje Trumpa, pa ce vam biti dobro kao i ostalim narodima u BIH, i da, ponesite i svoje snakcije sa sobom.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!