Papa Franjo neće priznati ni prvih sedam ukazanja u Međugorju

Silvije Tomašević, hrvatski novinar i publicist, dugogodišnji dopisnik HRT-a i zagrebačkog Večernjeg lista iz Rima, u intervjuu za Hercegovina.info kazao je da papa Franjo neće autentičnim priznati ukazanja u Međugorju.

Tomašević, naime, kaže da se stajalište pape Franje nije izmijenilo, te da se njegova poznata izjava kako “Gospa nije šefica ureda za teegrame”, odnosila ne samo na međugorski fenomen nego i na neke slične slučajeve u Južnoj Americi gdje navodni vidioci najavljuju kako će u određeno vrijeme razgovarati s Gospom.

Brojne sumnje

“Na povratku iz Portugala 2017. gdje je pohodio Fatimu, Franjo je u zrakoplovu ponovno govorio o Gospinim ukazanjima, kao i izvješću komisije koju je 2010. osnovao njegov prethodnik Benedikt XVI. na čelu s kardinalom Ruinijem. Papa Franjo je kazao kako preferira Gospu Majku u odnosu na Gospu šeficu ureda za telegrame koja svaki dan šalje neku poruku. Ta navodna ukazanja nemaju nikakvu vrijednost, kazao je Franjo i naglasio svoj “ne” onome “tko misli da Gospa kaže dođite toga i toga dana jer ću dati poruku toj vidjelici”. Ne samo to, već Franjo neće priznati ni prvih sedam ukazanja (od 24. lipnja do 3. srpnja 1981.) koja je komisija za izučavanje međugorskog fenomena preporučila kao moguća istinska”, smatra ovaj dopisnik iz Rima.

Silvije Tomašević

On podsjeća da je u tekstu objavljenom 17. svibnja 2017. tada novinar Andrea Tornielli, a sada direktor vatikanskih medija, na web stranici VaticanInside, kojeg je bio suosnivač, pisao o zaključcima mješovite međunarodne komisije za Međugorje te da je iz pouzdanih izvora, iznio kako je 13 članova komisije glasovalo za priznavanje prvih sedam navodnih ukazanja Gospe međugorskim vidjelicama, jedan glas je bio protiv, a jedan suzdržani.

“Za ostala navodna ukazanja bilo je brojnih sumnji. U tekstu Tornielli spominje i odgovor pape Franje na moje pitanje u zrakoplovu na povratku iz Sarajeva, te dodaje novost, odnosno da je Kongregacija za nauk vjere na čelu s kardinalom Müllerom izrazila dvojbu ne samo glede ukazanja, već i izvješća međugorske komisije na čelu s Ruinijem. Dakle Kongregacija za nauk vjere kojoj je podčinjena bila komisija za Međugorje, dala je negativno mišljenje na međugorska ukazanja”, zaključuje Tomašević.

“Nije dopušteno organizirati hodočašćenja vidjelicama”

Kada je riječ o hodočašćima u Međugorje, Tomašević kaže da ona u crkvu u Međugorje nikad nisu bila zabranjena i poziva se na pismo nekadašnjeg tajnika Kongregacije za nauk vjere TarcisioBertonea koji je napisao kako se “službena hodočašća u Međugorje, shvaćeno kao mjesto autentičnih marijanskih ukazanja, ne smiju organizirati ni na župnoj ni na biskupijskoj razni, jer bi bila u proturječju s onim što su biskupi bivše Jugoslavije ustvrdili u svojoj prethodno navedenoj Izjavi”.

Papa Franjo

“Dakle ne smije se odlaziti na mjesto navodnih ukazanja i sudjelovati u tome činu, ali nitko ne može zabraniti odlazak u crkvu, ali se ponavlja kako nije dopušteno organizirati hodočašćenja vidjelicama. Osobno mislim da će se međugorski fenomen početi razmatrati i eventualno priznati kao svetište kada će prestati navodna Gospina ukazanja”, ističe Tomašević. V. H.

error: Content is protected !!