Paraga ostaje u zatvoru u Italiji

Unatoč očekivanjima njegovih odvjetnika i obitelji, Hanefija Prijić Paraga, bivši zapovjednik Trećeg bataljuna 317. brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa, čiju kaznu je Apelacijski sud u Bresciji u rujnu 2017. godine smanjio s doživotne na 20 godina zatvora, neće se ovog proljeća vratiti u BiH, objavio je INS a prenosi N1.

Prijić je u ožujku 2017. godine osuđen na doživotni zatvor zbog zapovjedne odgovornosti za ubojstvo talijanskih humanitaraca u svibnju 1993. na planini Radovan, iako je u BiH odležao dulje od trinaest godina zatvora. Pod pretpostavkom da će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru u BiH te ono u pritvoru u Njemačkoj, gdje je uhićen u listopadu 2015. godine, tj. boravak u talijanskim zatvorima, a uz primjereno vladanje, procjene odvjetnika su govorile da bi on mogao biti oslobođen za najviše pola godine, tj. ovog proljeća.

No, iako je talijanski tužitelj najavio da se neće žaliti na presudu jer su u Italiji svjesni da je Prijić već izdržao dugogodišnju kaznu, on je pod pritiskom javnosti, ipak uložio žalbu na drugostupanjsku presudu i smanjenje doživotne kazne te se proces nastavlja. Prijiću se u BiH sudilo kao bivšem ratnom zapovjedniku za ubojstvo talijanskih državljana u svibnju 1993. na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa, čiji su vojnici presreli humanitarni konvoj te tom prilikom ubili dvojicu talijanskih humanitaraca i jednog novinara, dok su strijeljanje preživjele dvije osobe. Prijić je uhićen sedam i pol godina nakon tragičnih događaja, u listopadu 2000., a prvostupanjska presuda mu je izrečena u lipnju 2001. godine.

error: Content is protected !!