Parlament o ravnopravnosti Srba u županijama

Zastupnički dom Parlamenta BiH u utorak će zasjedati, a na dnevnom redu sjednice naći će se  pitanje konstitutivnosti Srba u županijama. Poznato je da nekoliko županija u Federaciji još nije izmijenilo ustave i kao konstitutivne narode navelo Srbe, a i pored ogromnih napora da se to promijeni i pritisaka iz međunarodne zajednice SDA i HDZ BiH koji čine vlast u Federaciji ne žele riješiti ovaj problem. Zastupnik Denis Bećirović podnio je inicijativu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH kojom traži od županija koje to nisu uradile da izmijene i dopune svoje ustave s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba.

Bećirović ovom inicijativom predlaže da Zastupnički dom pozove nadležne organe Hercegovačko-neretvanske, Livanjske, Srednjobosanske, Zapadnohercegovačke i Posavske županije da najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative, izmijene i dopune ustave s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba.

On traži da se u ustavima županija, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost jezika bošnjačkog i srpskog naroda, te latinice i ćirilice.

Brojna pitanja

Na sjednici će se raspravljati i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači zastupnici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Ovo pitanje se već duže vrijeme nalazi u parlamentarnoj proceduri, a ranije je zastupnik Šepić objasnio da se predloženim zakonom isključivo tretira uvođenje elektronskog glasanja, koja će primarno značiti mogućnost skeniranja glasačkih listića na izborni dan, kako bi bile onemogućene izborne prevare, manipulacije i krađe.

Zastupnici su u prvom čitanju uz ovaj zakon usvojili i zaključak iz mišljenja Ustavnopravne komisije prema kojim se traži da bude pribavljeno mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o predloženom zakonu. Raspravljat će se na sjednici u utorak i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH čiji je predlagač također Nezavisni blok.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH čiji su predlagači zastupnici SDS,a HDZ-a BiH i SBB-a.

Razlozi za donošenje ovog zakona odnose se na efikasniju zaštitu lica koja prijavljuju korupciju.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

Revizije iz 2016.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o financijskoj reviziji ministarstava obrane, sigurnosti  i vanjskih poslova, Tužiteljstva i Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, SIPA-e, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Uprave za neizravno oporezivanje za 2016.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Staša Košarac jučer je prokomentirao kako revizorska izvješća upozoravaju na visoku razinu korupcije u trošenju javnih sredstava, posebno u procesu javnih nabavki i nekontroliranog zapošljavanja na osnovu ugovora o djelu i na druge načine koji zaobilaze zakonske propise.

Košarac je agencijama kazao kako je paradoks u tome što su nepravilnosti zabilježene u institucijama koje su zadužene za provođenje i zaštitu zakona.

-Najveće nepravilnosti u poslovanju zabilježene su u Ministarstvu sigurnosti, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-i, Graničnoj policiji, Tužiteljstvu, VSTV-u,  IDEEAA-i, kao i Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu obrane i UNO-u, naglasio je Košarac.

Posebno je po njemu sporno ministarstvo sigurnosti, a naglašava kako ministar Dragan Mektić nikada nije govorio o tim nepravilnostima iako ima mišljenje o svemu.

Tvrdi zastupnik Košarac kako su Mektić i njegov ured održavali bliske veze sa francuskom tvrtkom “Džemalto”, koja godinama koči proces izdavanja putovnica građanima BiH.

-Ukoliko u ožujku ponovno izbije kriza sa tiskanjem putovnica, Mektić će biti prvi u lancu odgovornih, bez obzira na činjenicu da taj posao uopće nije u nadležnosti njegovog ministarstva, upozorio je Košarac.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

 

error: Content is protected !!