PEDOFILIJA U VJERSKIM ZAJEDNICAMA: Slučaj Kačavenda pred sudom u Londonu?

Grupa državljana Srbije te BiH je početkom ožujka pred Visokim sudom u Londonu zvanično najavila podnošenje tužbe protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog svećeničke pedofilije kojoj su bili izloženi unutar te vjerske institucije. Čeka se odgovor tužene strane a, prihvati li londonsko pravosuđe slučaj, podnositelji zahtjeva bi, kako navode,  bili korak bližipravdi koju godinama unatrag nisu uspjeli dobiti pred domaćim sudovima, objavio je Radio Slobodna Europa (RSE).

Za sada su tri osobe imenom i prezimenom stale iza najave tužbe, kaže za RSE odvjetnik Mladen Kesar u ime odvjetničkog ureda koji zastupa tu grupu građana. Kesar dodaje da slučajevi koje podnose tužitelji izvan britanskog područja često bivaju prihvaćeni na britanskim sudovima ako se pokaže veza sa Velikom Britanijom. “U ovom slučaju to bi bio ogranak SPC u Velikoj Britaniji koji je dio Britansko-skandinavske eparhije. Po Ustavu SPC, sve eparhije su pod izravnom upravom Patrijaršije i najviših tijela Srpske pravoslavne crkve. Dakle, jedna i nedjeljiva Crkva. Sud će, naravno, razmotriti i pitanja kao što su efikasnost pravne zaštite u matičnoj zemlji, dostupnost i kvaliteta besplatne pravne pomoći, zakonske odredbe vezane za zastarjelost, korupciju i neadekvatan pristup pravosuđa“, pojasnio je Kesar.

Među trojicom tužitelja je i Bojan Jovanović, bivši đakon koji je prije nekoliko godina javno optužio danas umirovljenog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dječake. Unatoč Jovanovićevom svjedočenju u brojnim medijima ali i pred Sinodom SPC-a, te unatoč inkriminirajućim video snimcima Kačavende s jednim mladićem koji su procurili u javnost (a o čijoj autentičnosti se policija nije javno izjašnjavala), a taj crkveni velikodnostojnik nije krivično odgovarao već ga je Sinod SPC-a umirovio 2013. godine iz, kako je tada obrazloženo, zdravstvenih razloga.

Iako je RSE od službe SPC-a za suradnju s medijima tražio komentar o ovom slučaju, nije ga dobio.

Upravo je neefikasnost domaćih sudova jedan od glavnih razloga što su se ljudi koji tvrde da su žrtve sveštenika pedofila obratili pravosuđu u stranoj zemlji, kaže Kesar. “U njihovim matičnim zemljama, svi pokušaji da istjeraju pravdu su bili neuspješni i svi pokušaji da iskoriste institucije i zakone koji bi ih trebali zaštititi propali su. Sad je ovo jedina mogućnost, barem za sada, koja im je ostala“, zaključio je Kesar.

U međuvremenu, Vasilije Kačavenda je, iako umirovljen, ove godine služio božićnu liturgiju u manastiru Sveta Petka u Bijeljinia SPC je tim povodom ostala nijema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!