Pence: Pokušaj lansiranja korejske rakete je provokacija

Sjeverna Koreja nije uspjela da lansira još jednu balističku raketu, samo dan pošto je upozorila Sjedinjene Američke Države da je spremna za nuklearni napad u, kako su naveli „slučaju provokacija“.

Američka pacifička komanda priopćila je da je sjevernokorejska raketa eksplodirala gotovo odmah po lansiranju, prenosi Slobodna Evropa.

– Američki predsjednik Donald Trump i njegov vojni tim upoznati su sa informacijom da je Sjeverna Koreja lansirala raketu u subotu – saopćio je američki ministar odbrane Jim Mattis. Trump nije iznio nikakav komentar s tim u vezi, rekao je Mattis, prenosi Reuters.

I američki potpredsjednik Mike Pence, koji se trenutno nalazi na putu ka Seulu, obaviješten je o najnovijem raketnom lansiranju Sjeverne Koreje, rekli su zvaničnici Bijele kuće novinarima koji putuju sa Penceom.

Pence je u kontaktu s predsjednikom Trumpom, a o lansiranju sjevernokorejske rakete obaviješten je sat vremena nakon što je njegov avion poletio sa Aljaske u subotu, naveli su njegovi saradnici.

Južna Koreja priopćila je da najnovije raketno lansiranje Sjeverne Koreje predstavlja prijetnju cijelom svijetu, i upozorila na kaznenu akciju ukoliko dođe do daljih provokacija kao što je nuklearna proba ili lansiranje rakete dugog dometa.

– Sjevernokorejsko pokazivanje niza ofanzivnih raketa na jučerašnjoj vojnoj paradi i usuđivanje te zemlje da danas ispali balističku raketu predstavlja demonstraciju snage koja prijeti cijelom svijetu – saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje, prenosi Reuters.

Američki potpredsjednik Mike Pence nazvao je danas provokacijom pokušaj Sjeverne Koreje da lansiranjem rakete pokaže vojnu moć, javlja agencija AP.

On je ukazao na to da, iako se radilo o neuspješnom testiranju rakete, ono potvrđuje veliki rizik sa kojim se suočavaju vojnici SAD i Južne Koreje raspoređeni u regionu.

Pence je stigao u Južnu Koreju u sklopu desetodnevne azijske turneje, a u danima kada su u regiju poslane dodatne američke vojne snage.

– Jutrošnja provokacija je samo podsjetnik na rizik sa kojim se suočavamo svaki dan braneći slobodu naroda Južne Koreje i SAD u ovom dijelu svijeta – rekao je Pence.

On je potvrdio da se čuo dva puta sa predsjednikom Donaldom Trumpom, dok je trajao neuspješni pokušaj lansiranja rakete u Sjevernoj Koreji.

– Uz liderstvo predsjednika Trumpa, naša volja nikada nije bila jača, naša predanost savezništvu sa hrabrim narodom Južbe Korere nikada nije bila veća. Uz Božiju pomoć sloboda će prevladati na ovom poluotoku – poručio je američki potpredsjednik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!