Pettigrew pozvao na uklanjanje spomenika ratnim zločincima

 Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew smatra da “destabilizirajuća retorika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika potkopava institucionalne reforme na državnom nivou te povjerenje građana, što su imperativi za tranzicijsku pravdu”.

To je izjavio kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“, govoreći o temi “Izdaja ljudskih prava i tranzicijska pravda u BiH”.

Pettigrew je stava da Dodik, kao član Predsjedništva BiH, ruši svaku nadu u tranzicijsku pravdu u BiH “islamofobičnim govorom mržnje, osporavanjem jedinstva države i institucija na državnom nivou, negiranjem genocida u Srebrenici, postavljanjem spomen- obilježja kojima se glorificiraju osuđeni ratni zločinci i zabranom spomen-obilježja žrtvama“.

– Kada je Stranka demokratske akcije (SDA) predložila ustavnu reformu za ujedinjenje BiH i utvrđivanje nacionalnosti na osnovu državljanstva, Dodik je taj prijedlog odbacio kao islamsku zavjeru. Prijedlog SDA je predstavljao važnu viziju tranzicijske pravde za građansko društvo koje se oporavlja od genocida, ali Dodik je odgovorio islamofobičnim zastrašivanjem, predviđajući da je Bosna i Hercegovina izložena riziku uvođenja šerijatskog prava – ustvrdio je Pettigrew.

Navodeći da tranzicijska pravda nalaže da se preživjeli tretiraju s dignitetom, ističe da oni imaju veoma malo nade za pravdu.

– Izdaji ljudskih prava i tranzicijske pravde u Republici Srpskoj se moramo bez odlaganja suprotstaviti. Prvo, visoki predstavnik treba omogućiti provođenje zakona protiv negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina, što bi predstavljalo odgovarajuće okončanje aktivnosti koje su poduzeli raniji visoki predstavnici u cilju uspostavljanja Spomen-obilježja i mezarja Srebrenica-Potočari i važan način suprotstavljanja prijetnji od ponavljanja genocida. Drugo, unatoč poricanju i zabrani izgradnje spomen-obilježja, država ima obavezu da čuva sjećanje na patnje žrtava – naglasio je Pettigrew.

Nadležni organi bi, kako ističe, trebali sistematično ukloniti spomen obilježje Radovanu Karadžiću na studentskom domu na Palama, spomenik u Višegradu “hrabrim braniocima Republike Srpske”, spomenik u Trnopolju “srpskim borcima koji svoje živote ugradiše u temelje Republike Srpske” i spomen-ploču kojom se odaje počast Ratku Mladiću na Vracama iznad Sarajeva.

– Spomen ploča za Mladića je uvreda za više od 11.000 žrtava opsade. U znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, pozivam nadležne organe da uklone spomen-ploču za Mladića. Ovakvim i drugim inicijativama bi se ispoštovala ljudska prava, a tranzicijska pravda bi još jednom postala moguća u BiH – zaključio je Pettigrew, koji je i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na Univerzitetu Yale.

7 thoughts on “Pettigrew pozvao na uklanjanje spomenika ratnim zločincima

 • prosinac 1, 2019 at 1:54 pm
  Permalink

  FASISTI koji ubijaju progone muslimane sirom svijeta drze predavanje SRBIMA koji su prezivjeli GENOCID u ww2..NATO je ubijao bombardovao SRBE sirom bivse Jugoslavije jer su smetali Fasistima sa Zapada.

  Reply
 • prosinac 1, 2019 at 1:56 pm
  Permalink

  U Sarejevu su Srbi ne tako davno bili vecina a danas 4% populacije etnicki cistog muslimanskog grada koji bi trebao biti glavni grad.💀

  Reply
  • prosinac 1, 2019 at 6:29 pm
   Permalink

   U Banjaluci su muslimani ne tako davno bili velika većina sad ih nema nikako u čitavom genocidnom entitetu muslimana nema ni jedan posto , doduše četnicino ti živiš i radis mirno i lijepo u federaciji pa to i ne upracas

   Reply
   • prosinac 1, 2019 at 11:42 pm
    Permalink

    Muslimani su uvjek samo bili manjina u BL i Krajini Srpskoj cak je i Hrvata bilo vise u BL oko 20% 1991g a muslimana samo 12%. A do Osmanlija nije bilo ovde Islama.

    Reply
    • prosinac 1, 2019 at 11:44 pm
     Permalink

     Nije ni na drugoj strani bilo a sad se ovaj nesto kao hoce da pita..

     Reply
  • prosinac 1, 2019 at 11:46 pm
   Permalink

   Mostar 1941g, 18 hiljada stanovnika SRBI 8.000 ili 45% populacije a danas 3-4%
   GENOCID Fasisticko muslimansko hrvatski.1914-1941-1991

   Reply
 • prosinac 1, 2019 at 9:09 pm
  Permalink

  i am from Italy hello. Can you help me translate? /rardor

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!