Pjesnički karavan obasjan ljepotom Hercegovine

MOSTAR – Trećeg dana Neretvanskih vedrina, sudionici su obilazili prirodne ljepote Hercegovine tražeći osvježenje na rijekama Neretvi i Trebižat, te Hutovom blatu, a jedna grupa stigla je čak i do jedinog bosanskohercegovačkog grada na Jadranu, Neuma.

Punih srca i napojeni vedrinom Neretve i Jadrana umjetnici su u počiteljskoj galeriji Mlaz slušali koncert Enesa Ibričevića, profesora gitare, koji je izvodio klasična djela Tarege, Valesca i drugih autora. Svoju poeziju govorili su Sara Špelec, Ana Porenta, Slavica Božičević, Tamara Čapelj, Goran Vrhunc i Dino Porović, dok je slikar Safet Begić rekao nekoliko opservacija o svojim slikama. Zlatan Smajlović izveo je spektakularan performans čitanja žutog broja Republike poezije i time izazvao vedri val oduševljenja među prisutnim umjetnicima.

Recept za pravu Neretvansku pastu dala je glumica Gina Landor, pojašnjavajući da su za spravljanje potrebni gastronomski dodaci iz cijele Bosne i Hercegovine, odnosno tjestenina “Klas”, dok se umak priprema s crvenim i bijelim lukom, hercegovačkom rajčicom i bosanskim sudžukom, a začinsko bilje je bazirano na listovima bosiljka i ruzmarina, uz dodatak prave tuzlanske soli i uvoznog bibera. Domaćinskom ugođaju Neretvanskih vedrina svakako je pridodala i mekana ruka Sanele Nuhanović, kustosa i koordinatora programa.

Ana Porenta: Autori iz Slovenije raduju se dolasku u vašu zemlju

Za Dnevni list smo, u ugodnoj i opuštenoj atmosferi,  razgovarali sa slovenskom književnicom Anom Porentom iz Kumake, općina Veliko Lašće. Već peti put je sudionica karavana pjesnika i kantautora te je s oduševljenjem govorila o tome koliko je ova nesvakidašnja manifestacija doživjela promjena.

– Bila sam na prvim Neretvanskim vedrinama, kaže Ana, i moram reći da je ova manifestacija znatno unaprijeđena tijekom godina. Sjećam se da smo i tada program započeli u Počitelju. Danju bismo obilazili Hercegovinu, a navečer smo nastupali. Bilo je uzbudljivo, ali i pomalo naporno. Vremenom je broj nastupa smanjen, tako da je sada sve prilično relaksirajuće za mene. Volim doći u Bosnu i Hercegovinu i družiti se s pjesnicima, upoznati nove ljude i razgovarati. Uvijek nakon povratka kući iz Hercegovine napišem nove pjesme, oduševljena i potaknuta onim što sam vidjela, a i doživjela. Također, primjećujem da je sada mnogo više publike, što me posebno raduje. Drago mi je što manifestacija, koju je uspostavio Admiral, živi i što nije ugašena. Nadam se da će se nastaviti i da će trajati još dugo godina. Za mene je vrlo pozitivno to što će biti objavljen zbornik poezije sudionika manifestacije u proteklih pet godina. Ovdje sam čula izuzetno zanimljive i kvalitetne stihove, tako da će dvojezični zbornik približiti slovenskim čitateljima autore iz Bosne i Hercegovine koji su u našoj zemlji manje poznati, a i napokon ću moći uživati u tim stihovima i na slovenskom jeziku, kaže Porenta.

Na pitanje što očekuje od Neretvanskih vedrina u idućim godinama, Ana kaže kako misli da one idu u vrlo dobrom smjeru.

– Autori iz Slovenije raduju se dolasku u vašu zemlju i nastupu pred vašom publikom. Voljela bih obići i druge dijelove ove gostoprimljive zemlje. Nadam se i da ćemo imati mogućnost organiziranja književnih radionica, unutar kojih bismo pisali pjesme inspirirane predjelima koje smo vidjeli, jer smo itekako potaknuti  ljepotom ove zemlje, dodaje Ana.

Oduševljava multimedijalni pristup organizatora

Ana Porenta poznata je urednica pjesničkog portala „Pesem.si“, za koji kaže da je to jedino mjesto na kojem pjesnici iz Slovenije mogu objavljivati svoje pjesme zajedno s pjesnicima iz ostalih zemalja s prostora bivše Jugoslavije, pa i iz Francuske, Australije i drugih zemalja. Oni su rijetki, ali ipak objavljuju.

– Uredništvo je zaduženo da pročita sve objavljene pjesme, a među njima pohvaljuje one koje to uistinu zaslužuju. Mi to zovemo „podčrtanka“ i neke pjesme prevodimo na slovenski jezik i obratno. U komentarima često sugeriramo autorima što bi poboljšalo njihovu pjesmu, što veliki broj autora s oduševljenjem prihvaća. Pjesme koje su dobile pohvalu uredništva ulaze u konkurenciju za izbor najbolje pjesme godišnjeg doba, dakle za najbolju pjesmu zime, proljeća, ljeta i jeseni, a također ulaze u naš zbornik koji objavljujemo u tiskanom obliku jednom godišnje. Članstvo u „Pesem.si“ je dobrovoljno i besplatno. Sve što autor treba učiniti jest da napravi svoju autorsku iskaznicu i objavljuje svoju poeziju na ovom portalu. Drago mi je što mnogo autora koje upoznam na svojim putovanjima počnu objavljivati poeziju na „Pesem.si“ i tako nastavljamo svoje poetsko druženje, kazala je Ana.

Naša sugovornica inače je autorica tri zbirke poezije i jednog romana za mlade, no poznata je po tome što je priredila devet udžbenika i priručnika iz slovenskog jezika za osnovne škole. Uz osmijeh je završila naš razgovor riječima: Veoma sam sretna što sam i ove godine sudjelovala na Neretvanskim vedrinama i što sam srela svoje prijatelje –  pjesnike iz BiH, te upoznala nove. Također sam oduševljena multimedijalnim pristupom organizatora, jer smo imali priliku vidjeti izložbu slika, slušati nastup muzičara i ponovno uživati u prirodnim ljepotama. To je najljepši način da živi Admiralova zamisao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!