PLAN ZA BALKAN: BiH mora biti američki žurni prioritet

Američki “East-West Institute” (EWI) objavio je plan za Zapadni Balkan pod nazivom “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomaciju”.

Objavu izvještaja najavio je bivši veleposlanik SAD-a u Srbiji i Pakistanu te aktualni predsjednik EWIja, Cameron Munter.

Glavna preporuka Plana je da se SAD moraju žurno ponovno uključiti u zbivanja na Zapadnom Balkanu te da bi Europska unija (EU) i NATO morali izraditi privremene mjere za jaču suradnju i koordinaciju u procesima formalnog pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana tim institucijama, prenosi N1. Značajan naglasak stavljen je na predstojeći samit koji će se 17. i 18. svibnja održati u Sofiji na razini šefova država i vlada zemalja članica EU-a i Zapadnog Balkana.

Preporuke za BiH koje proizilaze iz ove studije stanja u regiji su sljedeće:

BiH je urgentni prioritet u 2018. godini. SAD bi, zajedno s EU-om, trebale ohrabriti lidere političkih stranaka u BiH da ispregovaraju novi Izborni zakon. Ako se to ne bi desilo, onda bi visoki predstavnik trebao iskoristiti svoje ovlasti da intervenira, pripremajući i namećući zakon u ime bh. entiteta. Nakon što budu održani izbori ove jeseni, SAD i EU bi se trebali posvetiti prilagođavanju Daytonskog sporazuma procesu pridruživanja EU, no nipošto ne po cijenu ugrožavanja temeljnog dogovora postignutog u Daytonu.

Jačanje suradnje s NATO-om bi trebao biti prioritet. NATO bi trebao razmotriti trenutne prepreke pojačanim vezama, uključujući inzistiranje na upisu vojne imovine na državnu vlast. SAD može pokrenuti i razviti ekonomski razvoj kreirajući Bosanskohercegovačko-američki poduzetnički fond za mala i srednja poduzeća. Autori Plana, američki eksperti, također smatraju da ne mogu samo pozitivni i poticajni elementi doprinijeti zbivanjima na Balkanu. U svjetlu sankcija koje su ranije uvedene predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku zbog ugrožavanja Daytonskog sporazuma, stižu i prijedlozi represivnih mjera koje bi uključivale javni i privatni politički pritsak; ciljane sankcije protiv regionalnih lidera; investicijske crne liste, uključujući elminaciju ili redukciju europske i/ili američke financijske potpore, kako javne, tako i privatne.

Na BiH eksperti EWI-ja gledaju kao žurni prirotet SAD-a u narednom periodu. Borba protiv korupcije, organiziranog kriminala, endemska nezaposlenost, potencijalne ekonomske ili etničke krize te moguće nasilje potaknuto nacionalističkim osjećajima bi trebali biti glavni ciljevi na kojima treba postići značajne rezultate. Partneri SAD-u u ovom procesu bi trebali biti EU, zemlje Quinte te Bugarska.

error: Content is protected !!