Plenković otvara sajam u Mostaru

Plenković će otvori Međunarodni sajam gospodarstva  u Mostaru 4. travnja, jer je zemlja partner sajma ove godine Hrvatska, najavila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak

MOSTAR- Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković otvorit će Međunarodni sajam gospodarstva  u Mostaru 4. travnja, jer je zemlja partner sajma ove godine Hrvatska, najavila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Bošnjak je na konferenciji za novinare rekla da će se sajam ove godine održati od 4. do 8. travnja  i da je učeće uzelo preko 800 izlagača iz tridesetak zemalja svijeta.

Naglasila je da Mostarski sajam ove godine slavi 20. godišnjicu i da će na otvaranju biti brojni dužnosnici iz BiH i zemalja regije, kao i brojna državna i gospodarska izaslanstva.

Konferencije, susreti

Bošnjak je naglasila da je Mostarski sajam jedna od najznačajnih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji. Podsjetila je da je Mostarski sajam, sajamska manifestacija općeg tipa i da će se na njemu predstaviti gospodarski subjekti iz skoro svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam, uslužne djelatnosti, ali i elektroindustrija i IT sektor.

Dodala je da će u okviru sajma biti održane i podsajamske manifestacije – sajam knjige i grafičke industrije, te sajam turizma, ali i brojen konferencije, stručni skupovi i tematske radionice.

Istakla je da je posebno značajno održavanje konferencije ”Jedan pojas- jedan put” na kojoj će sudjelovati veleposlanici 16 zemalja Istočne i Jugoistočne Europe, te Kine i BiH.

Najavljena je i konferencija o komunikacijskim sistemima gdje će biti predstavljena južna trasa Koridora 5C, te konferencija o novim tehnologijama, maslinarstva i brojne druge.

”Ne sumnjamo da će Mostarski sajam i ove godine kada slavi svoj jubilej biti prvorazredni društveni događaj u BiH na kojem će se dogovarati bolja budućnost za sve nas”, naglasila je Bošnjak.

Važan sajam

Veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio rekao je da su Hrvatska i BiH međusobno najvažniji trgovinski partneri i naglasio da u BiH posluje više od 200 hrvatskih kompanija, a u Hrvatskoj više od sto iz BiH.

“Ovaj sajam apsolutno zaslužuje status regionalnog sajma, kad se vidi tko ovdje izlaže, te koje se teme otvaraju. Važnost ovog sajma je u toliko veća jer će on u Bosni i Hercegovini, ali i regiji odvući pažnju sa političkih pitanja, na ona gospodarska, koja život znače”, kazao je veleposlanik Del Vechio.

Naglasio je da ga veseli što u posljednjim mjesecima rastu makroekonomski parametri Bosne i Hercegovine, a posebno je značajan rast izvoza u zemlje Europske unije.

Mostarski sajam bit će otvoren u 11 sati, a održava se tradicionalno na prostoru Slobodne zone Hercegovina, odnosno prostorima nekadašnje tvornice ”Soko”.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, [email protected]

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!