POBJEDA RURALNOG NAD GRADSKIM (5): Šuma u centru grada stara četvrt stoljeća (FOTO)

Dok se, na Musali  pored Muzičke škole, čeka na uklanjanje betonskih odlomaka postolja suncobrana u vlasništvu obližnje buregdžinice i podizanje saobraćajnog znaka u parku na Glavnoj ulici, te betonskih elemenata pokraj poznate birtije „Kod Ćule“, još jedna devijantnost punih 25 godina stravično djeluje na sve prolaznike.

Na prelazu sa veoma impresivnog Španjolskog trga, o kome službe vode kontinuiranu brigu, sa obiljem grmašica, fontanom, stablašicama i impozantnom drvenom pergolom podignutoj na elegantnim stubovima, u područje gdje se nekad nalazilo čuveno Korzo slika se potpuno mijenja.  Kao da ulazimo u jedan od brojnih sirijskih gradova  koji su pretrpjeli velika razaranja u tek završenom ratu. Ovdje se isto to desilo ali prije četvrt vijeka, ali nažalost slika je ostala ne samo ista, nego se stravičan prizor multiplicirao iz više razloga.

Sablasan prizor

Pred nama se sa lijeve strane Korza pruža  jedan sablasan prizor jer je čitav jedan kvart, sa nizom razorenih stambeno – poslovnih objekata, počevši od nekadašnje višekatnice sa kultnom restoracijom „Jagnje“ do apoteke na uglu, razrušen i avetinjski djeluje. Zašto se prizor još više doima stravičnijim? Iz jednostavnog razloga što je na ovom potezu počela da se začinje šuma u sred grada. Stabla rusovine su toliko zadebljala da se vidi kako decenijama rastu bez iole vidljivog osjećaja mjerodavnih da se uklone jer je riječ o divljem rastinju, potpuno nekultiviranom kao na planinama. Još se trebaju pojaviti divlje životinje i ansambl bi bio upotpunjen sadržajima primjerenim pravim pravcatim šumskim područjima. Sad bi, izgleda, dobro došao onaj gradonačelnik  iz poznate priče iz Trebinja.
Naime,  poslije oslobođenja Trebinja za gradonačelnika je postavljen jedan neškolovan, porijeklom iz obližnjih sela ali zaslužni patriota – borac i kad je prvi put kao gradonačelnik krenuo u obilazak grada odmah je naredio da se svi stoljetni platani, najdragocjeniji ukras grada, posjeku rekavši: „Što će nam ovakva šuma u gradu?“ Na svu sreću bilo je dovoljno otpora gradskih uglednika strosjedilaca koji su njegov naum spriječili spasivši platane. Za Mostar bi, kad je riječ o ovom prizoru na Korzu, taj isti gradonačelnik bio  u pravu.


Deprimirajuća slika

Osim obilja divljeg rastinja deprimirajuću sliku odaju zaštitni metalni paneli. Umjesto da se polomljeni  i pokradeni zamjene a položeni  podignu sve se doima kao deponija u nekom prigradskom otpadu. Plastične mreže postavljene isključivo zbog većih investicija vjetar je davno rastrgao tako da ovako umrežena deponija uokružena stablima i ruševinama prije liči na Hirošimu ili Nagasaki nego na dio Mostara. Sve se to  odvija punih 25 godina tako da takva sablasna slika ulazi u čovjekovu memoriju, posebno mladih ljudi i djece, koja će  je pamtiti cijelog života  i nositi kao traumu koju im očevi serviraju u odsustvu ljubavi prema gradu u kome žive i čije (samo) prirodne blagodati uživaju.
Taj prijelaz iz jednog dijela grada u drugi – istočni je toliko izdiferenciran ovom slikom da se čini kao da se ulazi u  sasvim drugi  zapušteni i ostavljeni svijet sa otiscima ratne kataklizme neviđenih razmjera. Građani pognute glave i šutke  prolaze pored ove skalamerije i neviđenog rugla punih čatvrt vijeka dok se nadomak u kongresnoj sali održavaju simpozijumi i okrugli stolovi o ljudskim pravima i slobodama o civlinom društvu, o demokratskim procesima, zaštiti žena a sve se to ovakvim odnosom prema građanima u praktičnom životu totalno opovrgava. U pitanju je nerazumijevanje, apatija, nerad , neznanje, indolencija, neodgovornost, nezainteresovanost, nepostojanje osjećaja za uljuđenost , za harmoničnost  gradskog života, za sve one vrijednosti koje su građani nekad posjedovali.
Piše: Zlatko Serdarević

One thought on “POBJEDA RURALNOG NAD GRADSKIM (5): Šuma u centru grada stara četvrt stoljeća (FOTO)

  • veljača 16, 2020 at 6:32 am
    Permalink

    Neka drva trebat ce

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!