POBJEDA RURALNOG NAD GRADSKIM (7): Prašuma stara četvrt stoljeća u centru Mostara (FOTO)

U prethodnih šest nastavaka pokušali smo ukazati mjerodavnim gradskim službama na devijacije u samom centru grada, koje se uglavnom odnose na totalni nemar i zaopuštenost na planu održavanja čistoće, mobilijara, neprimjerenim ruševinama kao i postojanju divlje šume na nekadašnjem korzu kod bivše restoracije „Jagnje“.
Vrlo je zanimljivo da reakcije nema, čak ni za vrlo male zahvate koji ne iziskuju iole značajnija sredstva,  što znači da se zaista radi o zimskom snu cijelih službi i njihovih rukovodilaca.
Raste grmlje i stablašice
Na uglu Kolodvorske i Ulice Jakova Baruha Španca koja vodi ka Šantićevoj sve do prije nekoliko godina postajala je vrlo masivna i temeljito građena višekatnica-upravna zgrada ŽTP BiH. Tražeći pogodnu lokaciju za novu zgradu  federalnih ministarstava taj objekat je srušen do temelja što je iziskivalo veće investicije. Ostao je plac, ali nažalost zbog  navodne pojave problema sa obližnjim stanarem odustalo se od gradnje novog objekta. Na tom potpuno  zapuštenom i ostavljenom placu već nekoliko godina počelo je rasti grmlje i stablašice, ali kako više nitko nije vodio računa o tom povelikom placu koji se proteže duž Kolodvorske ulice sve do zgrade OKC Abraševića, počela su rasti i stabla. Danas je na tom mjestu toliko rastinje da u potpunosti odgovara šumskom kompleksu na nekom susjednom brdu.

Grad je time dobio obilježje ruralnog i nikom takav atak na urbanu sredinu ne smeta osim naravno kultiviranim građanima koji takve prizore gledaju godinama i sami se stideći pred svojim gostima. Uvjereni smo da je europska komisija prilikom upoznavanja grada predloženog za europsku prijestolnici kulture ovu bruku vidjela, jer oni ne samo što su oštroumni profesionalci nego znaju  dobro gledati i ne povlađuju se tekstu punog hvale i epiteta koji je grad sročio tako da bi po njemu prije rekli da ovdje teče med i mlijeko a ne ovakva nedisciplina i nemar. Rang Europe je daleko iznad naših sitnih podvala i stranačkih poslušnosti zarad grabeži kao jedine ideologije.
Naređenje ‘odozgo’
Potpuno smo uvjereni da ni poslije ovog dobronamjernog upozorenja nitko neće reagirati sve dok ne dođe naređenje odozgo. Svoju savjest, ako ništa drugo a ono zbog svoje djece koja tu žive, neće poslušati, naređenje da i to po brzom postupku. Grad je zaista prepušten gotovo potpunom nemaru i to traje decenijama bez iole značajnije naznake inicijative da se barem nešto popravi. Investicije su daleko primamljivije jer su procenti u pitanju, zapošljavanje isto tako. Uzak krug ljudi o svemu odlučuje i ne raspoređuju se poslovi po službama čime im je stavljena omča oko vrata. U svim gradovima se centralnoj zoni posvećuje makismalna pažnja a u Mostaru takav odnos je prema periferiji gdje se ulažu velika sredstva. Zanimljivo je kako je sve u Mostaru inverzno od normalnog, sve je suprotno uljuđenim društvima i gradovima.  Zašto se grad od onih gore ne voli, nije teško odgovoriti. Dvije divlje šume u gradu daju vrlo precizan odgovor. Još im nedostaju divlje životinje i ambijent je upotpunjen.

Piše: Zlatko Serdarević

error: Content is protected !!