POBJEDA RURALNOG NAD GRADSKIM: Vrijeme u Mostaru teče unazad

Grad Mostar, nekad najčistiji i najuredniji grad u Jugoslaviji, danas četvrt stoljeća poslije razne kataklizme,  pruža sumornu sliku zbog obilja devijantnosti koje mjerodavne gradske službe nemaju snage, znanja i volje da riješe, bez obzira na obezbijeđena budžetska izdvajanja za njihov rad.
Na uglu ulica Mala tepa i Glavne, pored nekadašnje slastičarnice Momirovića, mjesecima nalaze se plastična kolica za odvoz smeća koja su samovoljno postavili vlasnici obližnjeg ugostiteljskog objekta, premda dvadesetak metara dalje, kod nekadašnje gvožđarije „Pod lipom“, postoje kontejneri.
Smeta li kome?
Pored kolica dobivenih „u suradnji“ sa JP Komos kao njihovim vlasnicima, svakodnevno se ostavljaju prepune kese smeća iz kojih curi ulje tako da je cijeli trotoar, ne tako davno popločan, dobio crnu boju. Upravo sa tog mjesta turistički vodiči grupama stranaca iz cijelog svijeta iznose povijesne podatke o sahat kuli, obližnjoj  džamiji i Sabornoj crkvi.
Brojnim i prepunim kesama sa ostacima hrane, psima lutalicama se na taj način nudi bogata trpeza tako da ta ružna slika daje utisak zabitog sela ili provincije gdje je sve moguće i prirodno jer to nikome ne smeta.
Građani navikli na red i čistoću nijemo sliježu ramenima ne vjerujući da ne postoje službe koje ovakve pojave sankcioniraju i otklanjaju.
Nameće se zaključak da je po srijedi letargija, ugodno spavanje i totalna nezainteresiranost resornih službi, te da ovakvo stanje odgovara i da se o izgledu grada, koji je ne tako davno konkurirao za europsku prijestolnicu kulture, veoma malo vodi briga. Sve se to događa na prostoru koji je uvršten na prestižnu listu svjetske baštine pod znakom UNESCOA. Niti Agencija Stari grad, niti inspekcije niti JP Komos ne reagiraju vjerovatno smatrajući da će svi koji tuda prolaze zažmuriti ili preći na drugu stranu ulice kako ne bi osjetili smrad koji se unaokolo širi.
Poseljavanje grada
A što će misliti turisti o svima nama koji se kunemo u ljepote Mostara,  to ih uopće nije briga jer ti stranci po njihovm rezonu moraju dolaziti i diviti se Starom mostu. Sve se to u biti svodi na savršeno funkcioniranje nereda u korist  privatnog interesa koji funkcionira u sprezi sa pojedincima iz gradskih društvenih službi. Službe i ustanove će zažmuriti na ovakve devijacije po dogovoru koji se plaća ili je pak u pitanju stranačka podobnosti po kojoj se automatski isključuju sankcije jer je u pitanju „nacionalni interes“.
Možda će ovakvu pojavu saminicijativnog  postavljanja kanti početi masovno slijediti i drugi ugostitelji i eto prilike za potpuno poseljavanje grada. Nažalost, vrijeme u Mostaru teče u obrnutom smjeru-unazad.  
Piše: Zlatko Serdarević

5 thoughts on “POBJEDA RURALNOG NAD GRADSKIM: Vrijeme u Mostaru teče unazad

 • veljača 11, 2020 at 10:53 am
  Permalink

  Katastrofa zatostoje 90 posto seljaka trenutno na obe strane mostarci su protjerani po citavom svijetu.ovakoje bagra zivila na selu.

  Reply
  • veljača 11, 2020 at 11:47 am
   Permalink

   Bravo majstore seljacine ali u mozak sad zive u Mostaru

   Reply
  • veljača 12, 2020 at 3:31 pm
   Permalink

   Dragi Mirsade:
   Nijedan mostarac nije tako nepristojan i nepismen kao ti.
   Žalosno, žalosno

   Reply
 • veljača 11, 2020 at 2:40 pm
  Permalink

  Stvarno jadno, nemaju volje, znanja snage imaju.

  Reply
 • veljača 11, 2020 at 5:11 pm
  Permalink

  Cudna jada od Mostara grada. Danasnje stanje je rezultat proteklog rata.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!