Počela druga faza projekta u cilju jačanja lokalnih zajednica u BiH

Zvanično je započela druga faza projekta “Jačanje uloge lokalnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini” vrijedna 18 miliona KM, u koju će biti uključeno 200 mjesnih zajednica i 40 jedinica lokalne samouprave.

 – U ovoj fazi ćemo raditi s većim brojem mjesnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine. Od glavnih rezultata u ovoj fazi očekujemo bolje usluge u zajednici, rad sa socijalno ugroženima, bolju komunalnu infrastrukturu i generalno, snažnije veze u zajednici – kazala je rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera.

Istovremeno, projekat podržava jačanje upravljanja zajednicom za postizanje performansi usredsređenih na ljude i rodno osjetljive rezultate, podsticanje lokalnog razvoja vođenog u zajednici i kataliziranje demokratske transformacije na lokalnom nivou.

– Ovaj projekat ima stvarni uticaj na svakodnevni život ljudi u naseljima u kojima žive – na nivou susjedstva. Zahvaljujući njemu, lokalne zajednice postale su mjesto na kojem građani mogu izraziti svoju zabrinutost, uključiti se u dijalog i učestvovati u lokalnom razvoju – rekla je direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer.

Drugu fazu projekta provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Ministarstvom za upravu i lokalnu samoupravu Republike Srpske, Vladom Brčko Distrikta, entitetskim savezima opština i gradova, te lokalnim samoupravama, mjesnim zajednicama i organizacijama civilnog društva, saopćeno je.

error: Content is protected !!