Počela realizacija EBRD kredita za rekonstrukciju vodovodne mreže

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić, direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” Enver Hadžiahmetović i predstavnici  firme “Unioninvest & Deling” Mirza Hadžibegić i Omer Delalić danas su potpisali ugovor vrijedan 5,5 miliona eura.

Ovim ugovorom, kreditna sredstva iz prve tranše Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja iznosi deset miliona eura, utrošit će se na rekonstrukciju elektroenergetskog sistema, pumpnih stanica i elektromašinskih postrojenja na Bačevu, Stupu i Centru.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.  

Ministar  Mandić je istakao  da su ostvareni veliki pomaci kad se govori o realizaciji kredita EBRD-a. 

 -To je za ovo ministarstvo najvažniji projekat, a siguran sam i za Vladu Kantona. Poslije niza problema možemo reći da spašavamo dugo najavljivani projekt, te da  krećemo u rekonstrukciju tri velike pumpne stanice. Danas zvanično počinje dugoočekivana realizacija EBRD-a kredita, ovo je prva faza. Vrlo brzo kreće potpisivanje novog tendera za rekonstrukciju drugih trasa vodovodne i kanalizacione mreže. Nadamo se  da ćemo u roku imati sve završeno te da ćemo se moći pohvaliti da imamo jedan od najsavremenijih vodovodnih sistema u ovom dijelu Evrope – istakao je Mandić.

Premijer KS Edin Forto  je rekao da je nulti prioritet ove vlade vodosnabdijevanje, odnosno postavljanje ovog sistema u okvire domaćinskog, dobrog i modernog poslovanja.

– Činjenice govore o tome, da ćemo se napokon uozbiljiti, kompletnu stvar smo završili s međunarodnim finansijskim institucijama koje imaju visoke zahtjeve u smislu pripremljenosti projekata. Pripremljenost projekata je najveća boljka u budžetu s kojom se ova vlada suočila u prvoj godini mandata. Sve naredne faza će se ubrzano odvijati – kazao je Forto.

Direktor KJKP “ViK” Enver Hadžiahmetović je istakao da je ovaj projekt najznačajniji za to preduzeće.  

 – Nakon tri mjeseca rada, krenuli smo na taj put od kojeg očekujemo da će biti dobar i uspješan. Već smo obavili razgovore s izvođačima i nadzorom i mislim da će ovo biti jedna dobra priča u narednih nekoliko godina – istakao je Hadžiahmetović, saopćeno je iz Press službe KS.

error: Content is protected !!