Počinje izbor najljepše uređene avlije i balkona

 Izbor najljepše avlije i balkona u sarajevskoj općini Stari Grad počinje danas, a prijave se mogu slati do 20. juna.

Kako bi se dalo na značaju tradicionalnom uređenju prostora, počinje izbor najljepših avlija i balkona u Starom Gradu, a vlasnici će dobiti nagrade za svoj trud i doprinos ljepšem licu ove općine, saopćeno je iz općinske Pres-službe.

Kako se navodi, izbor najljepše avlije i balkona (veranda, terasa) s cvjetnim aranžmanom izvršit će se putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a građani se mogu prijaviti putem općinske FB stranice.

– Dovoljno je da (putem poruke na FB) pošalju fotografiju avlije ili balkona u Starom Gradu s kontakt podacima (ime, prezime i broj telefona), a Komisija za izbor izvršit će obilazak svih prijavljenih i izabrati najbolje. Izbor najljepše avlije i balkona u Starom Gradu počinje danas, a prijave se mogu slati do 20. juna. Više informacija građani mogu pročitati na www.starigrad.ba – navodi se u saopćenju.

Stari Grad je općina koja se ponosi tradicijom koju baštini u svojim mahalama. Kao rijetko gdje, u Starom Gradu sačuvane su i otrgnute od zaborava kaldrme, mahale, stare bosanske kuće i avlije.

Kako se nadalje navodi, gotovo svaka mahala ima na desetine uređenih avlija i bašči kojima se čuva duh starih vremena i baštini naša tradicija.

– S koljena na koljeno prenose se i ljubomorno čuvaju brojni običaji, pa i dan danas u Starom Gradu prolaznici znaju ostati zatečeni ljepotom koju kriju bosanske avlije kada se otvore njihova vrata. U avlijama se brižljivo uzgajaju ruže, đulbešećerke, zambaci, hadžibeg, šimšir, jasmin, jorgovan, petunije, kadifice, zijevalice i brojne druge cvjetne vrste nadaleko šireći svoj opojni miris. Nekada je skoro svaka kuća u Starom Gradu imala bašču s mnogo vode i cvijeća, jer vrt i bašča bili su dio kulture i odraz načina života, religije, tradicije i društvenih prilika – navodi se u saopćenju.

error: Content is protected !!