Počinju pregovori oko Mostara

Ekspertni timovi HDZ-a BiH i SDA počet će 14. studenog pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH,  a tako i pregovore oko Mostara, potvrdili su to predsjednici HDZ-a  Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović nedavno u Mostaru.

Čović i Izetbegović nisu bili pretjerani optimisti oko postizanja brzog dogovora, ali su naglasili važnost početka razgovora na ovu temu.

Različiti stavovi

Izetbegović je pak naveo  kako je SDA zauzela stav da se treba donijeti poseban zakon o gradu Mostaru u Parlamentu Federacije  BiH kroz koji bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru, ali i izmjene SDA.

”Jako osjetljivo pitanje, puno je tu nepovjerenja. Još će vremena i Neretve proteći dok se ne stekne jedna bolja atmosfera u gradu. Morat će tu biti niz zaštitnih mehanizama. Mostarom treba zajednički vladati. Ne smije se desiti da jedna strana zavlada nad cijelim Mostarom”, reko je Izetbegović nedavno u Mostaru nakon sastanka HDZ-a i SDA.

Čović je kazao da su stavovi HDZ- a i SDA po pitanju Mostara dosta različiti. ”Naš stav je da se do kraja poštuje odluka suda u Strazburu i da Mostar ne bude bilo kakav izuzetak u odnosu na Zenicu, Banju Luku, Tuzlu i bilo koju jedinicu lokalne samouprave. Naravno, razumijemo i drugi stav i zato razgovaramo i tražimo zajednička rješenja”, kazao je Čović

On je dodao kako se možda već 14. studenog prepoznati put za izlazak  iz problema oko Izbornog zakona BiH.

Diplomatska ofenziva

Pojedini mediji su objavili da od ovog tjedna počinje diplomatska ofenziva na Mostar, koji se u središtu pažnje ponovno našao nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, koja je donesena nakon što je Irma Baralija zbog neodržavanja izbora u Mostaru dobila tužbu protiv BiH.

Pozivajući se na diplomatske izvore mediji su naveli da je već spremam prijedlog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, što će  strankama  biti ponuđeno u narednim danima.

Riječ je o prijedlogu koji je naslonjen na već postignute kompromise, odnosno, dva modela koja su u proteklim pregovorima u velikoj mjeri podržana od strane svih stranaka.

Predstavnici devet političkih stranaka su, podsjetimo, bili usuglasili dva modela izbora gradskih vijećnika.

Prema prvom, iz šest gradskih područja biralo bi se 26 vijećnika, a njih devet sa kompenzacijske liste, a  drugi  se odnosio na to da se 22 vijećnika biraju sa gradskih područja, a 13 sa gradske liste. Konačan stav o tome nije postignut. Jedna od glavnih prepreka za postizanje dogovora oko izmjena izbornih pravila je i to što SDA inzistira da se odmah riješi i pitanje Statuta Mostar. Zbog neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH, u vezi sa Statutom Mostara i Izbornim zakonom, posljednji lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine.

S. B. Š.

error: Content is protected !!