Počinju suđenja za ratovanja u Ukrajini i Siriji

U Sudu BiH za naredni je tjedan planiran početak prvog suđenja za ratovanje u Ukrajini a po optužnici koja Gavrila Stevića tereti za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama u toj zemlji. Stevića se tereti da je 2014. godine iz BiH otišao za Beograd, odakle je otputovao u Moskvu, a otamo u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini. U optužnici stoji da se Stević na tom području, kao dragovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine. “U okviru te jedinice je zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja rujna 2014. godine“, stoji u optužnici. Iako je Sud BiH protiv njega počektom travnja potvrdio optužnicu, Stević je krivnju za ratovanje u Ukrajini negirao tek sredinom srpnja ove godine, prenosi BIRN BiH.

Idućeg tjedna u Sudu BiH treba početi i suđenje Ibri Ćufuroviću, kojeg se tereti za organiziranje terorističke grupe, tj. za ratovanje u Siriji. Ćufurovića optužnica tereti da je 21. travnja 2014. iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritorij Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. Islamske države (ISIL). “Optuženi je na navedenom području bio sve do 20. travnja 2019., gdje je, zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u jedinici Bejt Komandos, koja je kasnije promijenila ime u El Aksa”, stoji u optužnici protiv njega.

Ćufurović u pritvoru koji mu je odredio Sud BiH zbog opasnosti od bjekstva nakon što je u travnju 2019. izručen kao prva osoba nakon pada ISIL-a, a za njim je u prosincu 2015. bila raspisana međunarodna tjeralica. BIRN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!