Pod Bijelim brijegom nakon pet godina opet imaju privremenog trenera, u koliko velikoj su gabuli?

Zrinjski ima novog trenera, odnosno – Zrinjski ima privremenog trenera. Harija Vukasa je nakon 15. kola zamijenio donedavni trener GOŠK-a, nekoć strateg juniorske ekipe Zrinjskog, Nenad Gagro. Posebno je zanimljiv, znakovit dio ove konstatacije to da je Pod Bijelim brijeg nakon dugo vremena opet imenovan – privremeni trener.
Zrinjski je u evidentnoj krizi koju je klub odlučio riješiti promjenom trenera. Ni prvi, ni zadnji put, ali ne događa se često da se rukovodstvo Zrinjskog odluči za privremeno trenersko rješenje. Zadnji put to se dogodilo 2014. godine kada je Plemiće u prijelaznom razdoblju između Miše Krstičevića i Vinka Marinovća vodio Dalibor Cvitanović. Prethodno je i Slaven Musa uskakao, jednu utakmicu u sezoni 2003/04. (između Franje Džidića i Stjepana Deverića), privremeni je bio i Draženko Bogdan, odnosno Draga Perić, koji su uskočili na kraju sezone 2011.12., poslije odlaska Slavena Muse.
Uglavnom, Zrinjski nakon više od pet godina Zrinjski ponovno ima privremenog trenera, a to će reći da je ovo prvi puta nakon dugo vremena da Uprava nema rješenja za upražnjenu poziciju.

Prvi seniorski angažman – u GOŠK-u

Gagro je Pod Bijeli brijeg stigao sa svježim iskustvom iz prve lige FBiH.  Krajem listopada, nakon 12 kola u sedlu, napustio je GOŠK koji je pod njegovim vodstvom izgubio priključak za vodećim klubovima.
– Mislim da je bio dobar trenutak da se napravi neki pozitivan šok pred posljednja tri kola i zato sam ponudio ostavku. Bila je i moja moralna odgovornost da tako nešto uradim. Nadam se da će to imati neki efekt te da će GOŠK ostvariti dobre rezultate, rekao je nakon četiri mjeseca provedena u Gabeli, za vrijeme kojih je s Gabljenima u dvanaest kola odnio šest pobjeda te po tri remija i poraza.
Bio mu je to prvi samostalan posao u seniorskom nogometu pa je preuzimanje rekordnog bh. prvaka ipak povelik, ali ne i zalogaj koji nužno neće moći sažvakati. Vrijeme će pokazati, ali prije svega – treba vidjeti koliko će vremena sjediti na klupi Plemića.

‘Do izbora novog trenera’

Odgovor na pitanje s kraja prethodnog pasusa u ovom je trenutku nedokučiv. Jer klub službeno nije obznanio do kada će Gagro voditi momčad.
– Do izbora novog šefa struke brigu o prvoj momčadi preuzet će Nenad Gagro, trener koji je vodio našu U19 momčad do dva naslova prvaka, a njemu će u radu prvi asistent biti Teo Krešić, aktualni trener U17 momčadi, bilo je sve što je Zrinjski plasirao u javnost, a ni s Gagrom se službeno ne može popričati  do konferencije za novinare uoči gostovanja Cityja u Mostaru, dakle do petka.
Teško da bi Gagro nešto i mogao otkriti, jer on je uskočio kao ‘vojnik kluba’ i to je sve… sve što će se od njega tražiti je da odradi zadan mu posao.

Novi trener nakon pauze?

Zrinjski je loše plasiran, šesti je, zaostatak za vrhom je znatan (osam bodova ispod lidera Sarajeva), a kriza igre i rezultata ne jenjava. Ukratko, došlo je do najgore moguće kombinacije, što pretpostavlja da novi strateg treba hitno djelovati – novi strateg, odnosno privremeni strateg Gagro. On će sigurno voditi ekipu u subotu protiv Tuzle, ali hoće li i nakon treće reprezentativne pauze ostati na klupi? Sumnjamo, jer Zrinjski ne želi djelovati privremeno, klub takvog rejtinga u bh. nogometu uvijek želi više i po mogućnosti u dugoročnom periodu i zbog toga vjerujemo da će istinski Vukasov nasljednik biti imenovan za vrijeme pauze, odnosno da će debitirati u Banjo Luci nakon iste.

Sablić, Musa, netko treći

U opticaju je nekoliko imena. Goran Sablić je jedno od njih. Vodio je, i to uspješno, Široki s kojim je uzeo Kup. Nakon toga i Šerif iz Tiraspola. Splićanin je i zbog toga što dolazi iz hrvatskog nogometa, jako se dobro uklapa u ukuse Uprave – koja je od osam zadnjih trenera izabrala četvoricu iz Hrvatske, od toga trojicu bivših stratega Hajduka (Karačić, Krstičević, Miše, Vukas). Spominje se i Slaven Musa, iako mostarski stručnjak ima posao – u Savezu. Od ljeta 2018. vodi U19 reprezentaciju BiH. Niz se širi kako se širi krug opticaja spekulacija, a tom je logikom potencijalni Vukas nasljednik i bivši hrvatski U21 izbornik i trener Rijeke, Nenad Gračan… ali ipak ne vjerujemo da će priča otići u nekom neočekivanom, iznenađujućem smjeru. 

(Još) nije vrijeme za paniku

Znači li sve ovo, šesto mjesto na skoro pola sezone, privremeni trener, neizvjesnost oko izbora novog šefa struke, znači li sve to da je Zrinjski u velikoj gabuli?
Pa, prvi put nakon šest uzastopnih sezona u kojima se borio za ostanak, Mostarci ne djeluju kao da čvrsto drže uzde, ne djeluje kao da sigurno jure ka jednom od ciljeva – jer trenutno podbacuju u svim planovima. Ali opet, to što iz rukava odmah nakon odlaska Vukasa nisu mogli izvući trenerskog asa koji će malo razdrmati ekipu ne znači da su do kraja pogubljeni. Naprotiv, to što si je Uprava dalo malo vremena da odabere novog trenera znači da se ne postupa ishitreno – ili se možda čeka na odgovor nekog od kandidata?
Kako god bilo, aktualna kampanja Mostaraca dobro je poljuljana i trebat će živaca i vremena da se ona vrati na pravi put. Sve još nije izgubljeno, ali da može gore – vjerojatno je i to moguće.

Piše: Slaven Nikšić[email protected]


error: Content is protected !!