Podignuta optužnica zbog ratnog zločina

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dalibora Maksimovića zvanog Dačo rođenog u Vlasenici 1972. godine. Optužnica se odnosi na ubistvo četiri osobe bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik vojne jedinice TO Milići, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da je optuženi, u mjestu Karakaj kod Zvornika, u objektu „Standard“ naoružan automatskim oružjem, osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti.

Tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti, pronađena su u masovnoj grobnici Kazanbašča, kod Zvornika, 2003. godine, te su nakon toga ekshumirana i identificirana.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Uz optužnicu se predlaže pozivanje 23 svjedoka i jednog stručnog vještaka, kojima će uz oko 50 dokaznih materijala, tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženog. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

error: Content is protected !!