PODMETANJE ILI VLADA NARKO KARTELA: Čija je droga pronađena dan nakon spaljivanja 700 kg narkotika?

Trebinjsko tužiteljstvo i MUP Republike Srpske još nisu utvrdili porijeklo kokaina i heroina koji su u srpnju prošle godine pronađeni u krugu poduzeća RiTE Gacko, saznaje Srpskainfo.

Mjesecima nakon spektakularnog “otkrića” niko se službeno ni ne oglašava oko ovog pitanja koje je prije gotovo godinu dana do temelja uzdrmalo sigurnosne strukture, jer je sporna droga pronađena dan nakon što je u kotlovnicama pod budnim okom službenika Ministarstva sigurnosti BiH spaljeno 700 kilograma različitih vrsta droge.

S obzirom na višemjesečnu šutnju, red je bio barem ih podsjetiti na slučaj. Nakon upita trebinjskom Okružnom javnom tužiteljstvu koje rukovodi istragom stigao je sljedeći odgovor.

– U vezi s navedenim predmetom Okružno javno tužiteljstvo u Trebinju donijelo je naredbu o provođenju istrage, u okviru koje je zatražilo vještačenje pronađene opojne droge, a također je od MUP-a Republike Srpske zatražilo da izvrše potrebne provjere u cilju utvrđivanja porijekla pronađene opojne droge, kao i da saslušaju osobe koje bi mogle dati informacije o predmetnom događaju. MUP Republike Srpske još nije dostavio tražene podatke. Tužiteljstvo će nakon prikupljanja traženih podataka odlučiti o poduzimanju daljih mjera i radnji o čemu će javnost biti upoznata, odgovorili su iz ovog tužiteljstva za Srpskainfo.

S druge strane, odgovor iz MUP-a RS-a nije dostavljen na ove okolnosti.

S obzirom na sve navedeno, samo su dva moguća razloga za ovakav način rada institucija koje masno plaćaju građani. Jedan je da je ova droga u startu bila podmetnuta zarad nekih viših, čitaj političkih, ciljeva, a drugi i mnogo strašniji je da u RS-u vlada narko kartel koji onemogućava da se istraga dovede do kraja.

Podsjetimo, u srpnju prošle godine, 24 sata nakon što je u kotlovnicama RiTE Gacko uništeno 700 kilograma narkotika pod budnim okom Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH, te Ministarstva sigurnosti BiH, u krugu poduzeća, pored jednog kontejnera, nakon anonimne dojave pronađeno je 346 grama kokaina, heroina i skanka.

Srpskainfo je odmah nakon pronalaska sporne droge ekskluzivno objavio zapisnik petočlane Komisije praćen sa više desetina fotografija. Upozorili smo sigurnosne agencije da bi trebale provesti brzu i detaljnu istragu, kako bi se prije svega utvrdilo da li je pronađena droga zaista dio narkotika koji su uništavani u kotlovnicama RiTE ili se radilo o nekim drugim, podmetnutim narkoticima.

Prema ovim dokumentima, kompletnu akciju od utovara, transporta pa do konačnog spaljivanja 700 kilograma kokaina, heroina, amfetamina, marihuane, odnosno skanka u pećima RiTE Gacko pratila je petočlana Komisija Vijeća ministara BiH, četvorica službenika SIPA-e, kao i pripadnici Postrojbe za specijalnu podršku SIPA-e, te trojica radnika RiTE Gacko. Prema dokumentaciji, narkotici su bili materijalni dokazi iz pravomoćnih presuda Suda BiH, Vrhovnog suda Federacije BiH, Županijskih sudova u Sarajevu i Novom Travniku, te Općinskih sudova u Kaknju, Tešnju, Bugojnu, Velikoj Kladuši, Zenici, Kiseljaku, Cazinu i Bosanskoj Krupi.

Šokirani članovi Komisije Ministarstva sigurnosti BiH i SIPA-e su odmah negirali da je droga pronađena pored kontejnera dio narkotika koji su se uništavali u pećima.

Iz ovih institucija objasnili su odmah da je vrlo lako dokazati porijeklo pronađene droge, jer je onu koja je pronađena trebalo poslati na vještačenje u FUP, koji je radio sva vještačenja droge koja je spaljena. S druge strane, MUP RS-a je odmah izrazio sumnju da je pronađena droga dio one koja je trebala biti spaljena, pa su tako saslušavani članovi Komisije za uništavanje opojnih droga koja funkcionira pri Ministarstvu sigurnosti BiH. I sve je stalo na tome, zavjesa je spuštena a slučaj zaboravljen.

Kako je neko saslušavan, a da prethodno nije ni utvrđeno da li se radilo o istim narkoticima, pitanje je bez odgovora.

MUP RS-a je nakon pronalaska droge priopćio da je policija došla do operativnih saznanja da se u krugu poduzeća RiTE Gacko nalazi određena količina narkotičkih sredstava.

– Službenici MUP-a RS-a utvrdili su da su pripadnici Ministarstva sigurnosti BiH zajedno s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 27. srpnja u jutarnjim satima izvršili uništavanje velike količine narkotičkih sredstava. Na licu mjesta očevidom su izuzete dvije najlonske kesice ukupne težine 89,9 grama skanka, dva grama heroina i bijeli grumen kokaina težine 255 grama, navedeno je tada u priopćenju MUP-a RS-a.

Istina se mogla odmah utvrditi

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon pronalaska spornog “paketića” energično je odbio da se radilo o drogi koja je trebala biti spaljena u pećima RiTE Gacko.

– Nemoguće je da se tako nešto dogodi zbog procedure. Prvo se droga pakira u određene kese, a tijekom transporta dovozi se bukvalno do dimnjaka. Uništavanje prate jasni i precizni zapisnici, a samo sa ovog uništavanja napravljena je dokumentacija sa 160 fotografija. Dakle, ako želimo što prije doći do istine, ta droga koja je pronađena pored nekih kontejnera može se poslati na vještačenja u Centar za forenzička ispitivanja i vještačenja MUP-a FBiH ili da se izvrši uvid u fotodokumentaciju koja je u SIPA-i, objasnio je ranije Mektić.

Dodaje kako ni količina, odnosno pakiranja koja su pronađena, ne odgovaraju pakiranjima koja su uništavana.

– Sumnjam u čitavu ovu priču. Kao što sam rekao, ukoliko se želi utvrditi istina, to se može učiniti za pola sata, zaključio je tada Mektić.

error: Content is protected !!