Pojam ‘konstitutivnih naroda’ je veliko zlo na ovim prostorima

Mora se graditi te snažno afirmirati državno i društveno dostojanstvo građana i političkog naroda BiH. Zemlja ne može ostvariti pravo na svoj slobodan razvoj i nesmetan razvitak ako joj se iznova nameće oznaka ‘luđačka košulja’ i oznaka ‘posebnog slučaja’, za koju ne vrijede demokratski standardi ljudskih prava i građanskih sloboda, zaključak je sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“, tema koje je bila “Etnonacionalizam protiv demokratske nacionalne države BiH“, a na koju su, kao uvodničari, govorili prof. dr. Taner Aličehić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Lausanni, prof. dr. Senadin Lavić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i prof. dr. Hazim Bašić s Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Nedostatak civilizacijskih tekovina

Aličehić ukazao je da se tema sesije uvelike tiče budućnosti bh. države, prava pojedinca i ostalih civilizacijskih tekovina koje u BiH, kako smatra, još uvijek nedostaju. “Nedostaju nam jer je, nakon užasa koje je stanovništvo BiH pretrpjelo u prethodnoj agresiji, a rat zaustavljen nepravednim mirom, diskriminatornim Ustavom koji je suprotan svim civilizacijskim tekovinama. Prava pojedinca i prava čovjeka su iznad svega, no svi svjedočimo da u BiH još uvijek one iste mračne sile, koje su se u Drugom svjetskom ratu te u proteklom ratu, borile protiv bh. državnosti, i nadalje žele onemogućavati prava pojedinca kroz pojam ‘konstitutivnih naroda’, koji je jedno veliko zlo na ovim prostorima“, ocijenio je Aličehić istaknuvši da borba za građansku i demokratsku BiH predstavlja civilizacijski iskorak koji zahtjeva posvećenost. “Naša borba za građansku, demokratsku BiH, za bh. idenditet i za bh. nacionalnu svijest, jest borba za civilizacijski iskorak protiv mračnih sila temeljenih na mržnji“, kazao je Aličehić.

Lavić je iznio stav da je potrebno mnogo više raspravljati o iskustvu 20. stoljeća kao epohi poricanja bh. identiteta i bh. države. “Ono što je frustrirajuće zanimljivo je da nismo posjedovali nijedan efikasan zananstveni narativ kojim bi se dezavuiralo i raskrinkalo tu epoha, njenu stuktura i njen sadržaj. Tako da je epoha poricanja BiH, bosanstva i bh. identiteta ostala na djelu do danas, a da ju nismo znanstveno rasvijetlili. Dakle, tek sada unutar naših akademskih zajednica dolazi do iskustva te epohe poricanja bh. identiteta“, naveo je Lavić.

Bašić je stava da koncept ‘konstitutivnih naroda’ u BiH, koji je nametnut Daytonskim mirovnim sporazumom, nije donio napredak BiH kao demokratskom društvu i državi.

Ne primiti BiH u EU bez istih demokratskih standarda kakvi vrijede u Uniji

“Poznato je da u samom Ustavu BiH uvedena sustavna diskriminacija koja se odnosi na diskriminaciju po etničkom te po teritorijalnom osnovu. Tu je diskriminaciju prepoznao i Europski sud za ljudska prava iz Strasbourga koji je kroz nekoliko presuda ukazao na te manjkavosti Ustava koje, u slučaju da BiH želi biti suvremena demokratska država, valja otkloniti. Drugim riječima, političke elite i građani BiH nalaze se pred jednostavnim izborom: ili konstitutivnost ili EU, oboje ne može nikako. Dakle, suvremeni demokratski standardi, kakvi vrijede u zemljama EU-a, ne poznaju koncept konstitutivnosti“, zaključio je Bašić. Obzirom da će za domaće političke elite biti veliki izazov izmijeniti odredbe Ustava, Bašić je izrazio nadu da EU neće zbog BiH uraditi devaluaciju svojih dosegnutih demokratskih vrijednosti, odnosno primiti BiH u članstvo bez istih demokratskih standarda kakvi vrijede u EU. Predsjednik “Kruga 99“ Adil Kulenović ukazao je da je daljnja izgradnja države moguća afirmacijom nacionalne demokratske države i države kao političke zajednice građana i suverene nacije. Uvodničari sesije konstatirali su da bi se BiH trebala okrenuti samoj sebi te raditi na jačanju unutarnjeg povjerenja među građanima, kao i da je potrebno iz svakodnevne političke retorike izbaciti etničke odrednice koje sada dominiraju. Agencije

error: Content is protected !!