POKOLJ U SAD: Najmanje 58 mrtvih, 515 ranjenih

U napadu automatskim oružjem na posjetitelje country festivala koji se održavao pred hotelom i casinom Mandalay Bay u Las Vegasu ubijeno je najmanje 58 ljudi, a ranjeno ih je više od 515. Te brojke čine masakr u Las Vegasu najsmrtonosnijim napadom vatrenim oružjem na civile u novijoj povijesti SAD-a.

Objavljeni su identiteti pet žrtava najgore masovne pucnjave u novijoj povijesti SAD-a.

29-godišnji medicinski tehničar Sonny Melton, Denise Gesford Chambers, Lisa Romero i Jordan McIldoon te 20-godišnji Quinton Robbins prve su identificirane žrtve pokolja koji je počinio 64-godišnji Stephen Paddock. Među žrtvama je i jedan policajac koji u trenutku pucnjave nije bio na dužnosti, ali njegov identitet zasad nije otkriven.

Supruga 29-godišnjeg Sonnyja Meltona koja je s njim bila na koncertu kada se dogodila pucnjava, medijima je kazala da je njezin suprug poginuo spašavajući njezin život.

“Spasio mi je život. Zgrabio me i počeli smo trčati kada sam osjetila da je upucan u leđa”, kazala je za WSMV njegova supruga Heather. “Želim da svi znaju da je bio dobrog srca, čovjek pun ljubavi… U ovom trenutku ne mogu niti disati…”, kazala je potresena žena.

Par je živio u Tennesseeju, gdje je Melton radio kao medicinski tehničar. Njegova supruga koja je kirurg, radila je u istoj bolnici kao on.

Druga identificirana žrtva je 20-godišnji Quinton Robbins iz Hendersona u Nevadi. Studirao je na Sveučilištu u Nevadi u Las Vegasu.

“Uvijek je imao osmijeh na licu. Bio je predivan mladić. Volio je svoju obitelj i trenirao je nogometnu momčad svoga mlađeg brata”, otkrio je medijima njegov poznanik.

Njegova tetka, Kilee Wells Sanders, na Facebooku je potvrdila da je Quinton preminuo u nedjelju na koncertu. “Bio je draga duša, puna ljubavi. Svi koji su ga upoznali, odmah su ga zavoljeli. Imao je zarazan smijeh. Uistinu je bio predivna osoba. Mnogima će nedostajati, mnogi su ga voljeli”, napisala je na Facebooku.

Denise Gesford Chambers preminula je na rukama svog supruga s kojim je bila u braku 32 godine. Svega nekoliko minuta prije pucnjave par je na Facebooku objavio svoju fotografiju s festivala.

Lisa Romero, tajnica u srednjoj školi Miyamura, četvrta je identificirana žrtva pokolja. Iz škole su potvrdili da je njihova zaposlenica preminula te najavili da će tijekom dana objaviti izjavu o njezinoj smrti.

Peta identificirana žrtva napada bio je 23-godišnji Jordan McIldoon iz Maple Ridgea, British Columbia. Na festivalu je bio s djevojkom, potvrdili su njegovi roditelji za CBC. Vijest o njegovo smrti na Facebooku je objavila njegova poznanica.

“Prijatelji i obitelj, u redu sam. Na mojim rukama danas je umro mladić. Počivaj u miru, Jordan McIldoon. Ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo”, napisala je.

Ubojica odgovoran za krvoproliće u Las Vegasu je 64-godišnji Stephen Paddock. Strani mediji javljali su kako je policija ubila Paddocka u hotelskoj sobi iz koje je pucao po posjetiteljima festivala.

Međutim, zamjenik šerifa lasvegaške policije Kevin McMahill izjavio je kako je još uvijek nejasno je li se Paddock sam ubio ili ga je ubila policija, javlja CNN. Šerif Lombardo izjavio je kako policija vjeruje da se Paddock sam ubio prije upada policije u njegovu hotelsku sobu.

Stephen Paddock

Šerif kaže kako se Paddock prijavio u hotelsku sobu još prošli četvrtak.

64-godišnji bijelac Stephen Paddock je stanovnik Mesquitea u saveznoj državni Nevadi, u kojoj se nalazi i Las Vegas. Paddock je po posjetiteljima festivala pucao s 32. kata hotela Mandalay Bay.

Prije toga je s prekidima živio u Renou, od 2011. do 2016., javlja Telegraph. Također, neko je vrijeme stanovao i u Melbourneu na Floridi, od 2013. do 2015. Osim toga, stanovao je i u Hendersonu u Nevadi te još nekoliko lokacija od 1990.

Policijski šerif u Las Vegasu kazao je da Paddock, koliko je poznato organima reda, nema veza s terorističkim organizacijama, a pokolj u Vegasu ne tretiraju kao teroristički napad.

Šerif okruga Clark, Joe Lombardo, rekao je da se radilo o napadu “usamljenog vuka”.

U sobi iz koje je Paddock pucao nađeno je najmanje deset komada vatrenog oružja.

“Ovo je dan za koji bih poželio da ga nikad nisam doživio. Ovo što sam danas vidio je nešto najgore što sam ikad vidio”, rekao je zamjenik šerifa Kevin McMahill.
Policija pretražuje Paddockovu kuću, a njegovu cimericu Marilou Danley locirali su nakon višesatne potrage.nNBC javlja kako je Paddock imao pilotsku dozvolu. Posljednji put je tražio izdavanje dozvole 2010. godine. Policija javlja kako Paddock nema kriminalni dosje.

“Ne znamo još puno o Paddocku. Živi u našem gradu, ali još nije bilo nikakvog policijskog kontakta s njim”, rekao je Quinn Averett, glasnogovornik policije u Mesquiteu.
Dosad, kako navode, nije bilo prijavljenih poziva policiji zbog Paddocka, kao ni uhićenja. Čak nema zabilježenog ni policijskog zaustavljanja u prometu.
Mesquite je gradić s 20 tisuća stanovnika, većinom umirovljenika i golfera. Ima tri velika kasina, a dogodi se otprilike jedno umorstvo godišnje, kaže Averett.
Brat ubojice, Eric Paddock, za WOFL-Channel 35 je kazao da je cijela obitelj “potpuno zatečena” događajima u Las Vegasu.
“Nismo imali pojma da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Ne mogu ni zamisliti ovakvu strahotu… Ne razumijemo što se dogodilo”, kazao je ubojičin brat te dodao da će kasnije još komentirati cijelu situaciju.

error: Content is protected !!