Poljoprivrednici osnovali udruženje na nivou BiH

Pitanja plavog dizela, zaštite domaće proizvodnje, PDV-a na poljoprivredne proizvode, neka su od pitanja koja će biti u fokusu rada udruženje poljoprivrednika BiH čije je osnivačka skupština održana danas u Sarajevu.  

Poljoprivrednici iz cijele BiH ukazali na potrebu takvog udruživanja da bi bili partner vlasti i Europskoj uniji.  

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac, koji je danas izabran za predsjednika udruženja poljoprivrednika BiH u osnivanju, izjavio je da im je namjera da stvore udruženje od opšteg interesa za ovu državu.

Naglasio je da se poljoprivrednici žele udružiti i biti partner vlasti na nivou države da bi se rješavala pitanja koja su bitna za ovaj sektor. 

– To je prije svega pitanje PDV-a, plavog dizela, vanjskotrgovinskog režima, opstanka i demografije na selu, proizvodnje hrane. Mislim da smo pokazali na skupštini jedno jedinstvo jer je sve prošlo uz korisnu diskusiju i jednoglasno usvajanje. Mislim da smo pokazali da ovdje u BiH nije do naroda, ipak da je veliki problem politika. Ne želimo se miješati u politiku i ne tražimo državno ministarstvo jer imamo pet hiljada zaposlenih u raznim agencijama, ministarstvima, opštinama u sektoru poljoprivrede. Ne mislimo da bi nam ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH donijelo nešto novo – dodao je Usorac napominjući važnost saradnje s entitetskim ministarstvima poljoprivrede.

Na osnivačkoj skupštini udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine izabrani su upravni i nadzorni odbor, usvojen statut, te izabran predsjednik i njegovi zamjenici.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH i zamjenik predsjednika udruženja poljoprivrednika BiH u osnivanju Dragan Pavlović, kazao je da sada kreću dalje u formalnu proceduru registracije udruženja prema nadležnim institucijama na državnom nivou.

– Moramo jedinstveno nastupati posebno kada je riječ o plavom dizelu, zaštiti domAće prioizvodnje, PDV-u na poljoprivredne proizvode… Okupili smo uznačajan broj poljoprivrednih proizvođača, a vrata udruženja poljoprivrednika BiH su svima otvorena – istakao je Pavlović.   

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH i zamjenik predsjednika udruženja poljoprivrednika BiH u osnivanju Nedžad Bićo je kazao da je, što se njega tiče, udruženje već formirano.

– Sada je samo do procedura u ministarstvima kojim će tempom ići registracija – dodao je Bićo.  

Mate Omazić iz Livna, koji se bavi uzgojem goveda, kazao je da podržava osnivanje ovog udruženja i da očekuje da će pomoći u sinhroniziranju ovog sektora s politikama EU.

– BiH se ne može gledati zasebno, nego uz okruženje koje je prvenstveno EU i u tom kontekstu prvi zaključak koji se nameće jeste da bh. poljoprivreda nije konkurentna. A ono što nije konkurentno, samo je pitanje dana kada će nestati, tako da mislim da je svima nama i poljoprivrednicima primarni cilj da podignemo bh. poljoprivrednu na jedan konkurentan nivo – istakao je Omazić.

Sistem poticaja, ocijenio je Omazić, nasljeđivanjem iz godine u godinu, došao je do oblika koji je više socijalna kategorija, što ne bi trebalo biti, već pomoći poljoprivrednicima da se podignu u tehnološkom smislu na nivo gdje mogu ostvariti konkurentnu proizvodnju.         

One thought on “Poljoprivrednici osnovali udruženje na nivou BiH

  • rujan 12, 2019 at 5:24 pm
    Permalink

    Ministatrstvo poljoprivrede na nivou BiH bilo je u 20 proteklih godina neprikosnoveni cilj poljoprivrednika iz F BiH. Protivnik njegovog osnivanja među poljoprivrednicima uvijek je bio čovjek koji je sad izabran na čelo tzv UP BiH- Vladimir Usorac. Dodik je , dakle, namjestio svoga čovjek na čelo poljoprivrednika . Potpresjednik mu je Dragan Pavlović iz Zapadne Hercegovine. Bošnjaka nema na čelnim pozicijama. Radi se , dakle. o SH udruženju koje će asistirati neprijateljima snaženja BiH kao države. Uz to, u njihovim ciljevima nema borbe protiv korupcije u oblasti tzv pomoći poljoprivredi, što je glavni razlog izostajanju efekata te pomoći. A i kako bi bilo takvih ciljeva, kad se ima u vidu ko je izabran za čelnika Udruženja.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!