POMICANJE GRANICA: Kako je Klis spasio Igman?

Pomalo u sjeni uspjeha Veleža i povratka u Premijer ligu ostala je borba za ostanak u Prvoj ligi FBiH koja je imala dosad najneobičniju situaciju od igranja ovoga natjecanja.

Naime, navikli smo da se praktički do posljednjeg kola odigravanja prvenstva ne zna hoće li iz Prve lige FBiH ispasti tri ili pet klubova jer to ovisi i o tome tko napušta Premijer ligu. Međutim ove sezone se dogodilo da izravno utječu i drugoligaši pa je tek dan nakon što je završeno prvenstvo u Prvoj ligi FBiH bio poznat definitivni popis klubova koji su ispali. Posljednje kolo Prve lige je odigrano u subotu, ali su se za konačnu odluku čekale nedjeljne utakmice u Drugoj ligi FBiH Jug. Odluka je pala u Livnu nakon odigrane utakmice Troglav – Klis (1:3). Ovom pobjedom je Drugu ligu FBiH Jug osvojio Klis iz Buturović Polja i tako izravno utjecao na to da iz Prve lige FBiH ispadnu tri, a ne četiri kluba. Klis, u kojem igra veliki broj nogometaša poniklih u konjičkom Igmanu, je tako spasio Igman koji je prvenstvo u Prvoj ligi FBiH završio na 13. poziciji. Da je u posljednjem kolu Druga liga FBiH Jug pripala Posušju, onda bi iz Prve lige FBiH ispala četiri kluba, i u niži rang bi preselio upravo konjički Igman.

Kako je Klis donio ostanak Igmanu? Tako što klub iz Buturović Polja nema pravo igranja u višem rangu i to se znalo još na samom početku prvenstva. Naime, uvjet za igranje Druge lige FBiH je da klub ima tri natjecateljske selekcije u mlađim dobim kategorijama, a da bi ostvario plasman u viši rang onda mora imati selekcije kadeta i juniora u Omladinskoj ligi BiH Jug, a ukupno – minimalno tri natjecateljske mlađe dobne skupine (predpioniri/pioniri u pripadajućoj županijskoj ligi). Klis ima tri mlađe dobne natjecateljske selekcije (predpionire, pionire i kadete), ali koji nastupaju u županijskim ligama. Tako su praktički svojim nesretnim okolnostima donijeli radost Igmanu. Time se otvorilo još jedno mjesto u Prvoj ligi FBiH, a po propozicijama u tom slučaju ono pripada prvom najboljem iz Prve lige FBiH (u ovom slučaju Igmanu), a ne drugoplasiranom iz Druge lige FBiH Jug (Posušju).

S druge strane Klis je ipak proslavio svoju prvu titulu pobjednika ovoga natjecanja u svojoj povijesti, kao i vrlo uspješnu sezonu generalno jer su bili i najveće iznenađenje Kupa Bosne i Hercegovine kao sudionici četvrtfinala.

Sastav lige za iduću sezonu

Na kraju će Prve liga FBiH biti popunjena s četiri nova sudionika. Tu je prvenstveno gabelski GOŠK koji je ispao iz Premijer lige te tri prvaka iz tri skupine Druge lige: Radnik Hadžići (skupina Centar), Budućnost Banovići (skupina Sjever) i Travnik (skupina Zapad). Iz skupine Jug prvak Klis nema pravo nastupa. Ostatak lige u idućoj sezoni će činiti: Olimpik, TOŠK, Goražde, Zvijezda, Orašje, Rudar, Jedinstvo, Metalleghe, Bratstvo, Čapljina, Slaven i Igman. Prvu ligu FBiH su napustili Vitez, Novi Travnik i Bosna Visoko.

Piše: Ersan Bijedić, [email protected]

One thought on “POMICANJE GRANICA: Kako je Klis spasio Igman?

  • lipanj 5, 2019 at 10:43 am
    Permalink

    Oni trebaju izmisliti nesto sa camcima a usa tamo seljaci

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!