Pomjeriti plaćanje PDV-a s 10. na zadnji radni dan u mjesecu

Nakon što je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH odbio inicijativu za izmjenu Zakona o PDV-u, koju je, u suradnji s Institutom “Kult“, predstavio zastupnik SDP-a BiH u PS BiH Saša Magazinović a koja podrazumijeva da bude uveden sustav plaćanja PDV-a po naplaćenom umjesto po izdanom računu, Magazinović je, ponovno u suradnji s “Kultom“, UNO-u BiH uputio zahtjev za očitovanje o inicijativi kojom se traži pomijeranje datuma plaćanja PDV-a s 10. na zadnji radni dan u mjesecu.

Kako je obrazložio, to je zahtjev i gospodarstvenika koji smatraju da bi produženje roka značilo dobru gestu i dobru odluku vlasti, ali i prvi korak ka uvođenju pravednijeg sustava naplate PDV-a, koji, praktično, znači da gospodarstvenici beskamatno kreditiraju državu, a zauzvrat dobivaju vrlo malo ili gotovo ništa. Magazinović kaže da, iako je većina onih koji donose odluke radni vijek provela na proračunu te ne razumije probleme i potrebe gospodarstvenika, on ipak vjeruje da u strukturama vlasti ima onih koji shvaćaju da vlast postoji ne da bi oni koji u njoj sudjeluju primali plaću već da bi artikulirali potrebe onih koji su ih birali.

“Bilo bi sjajno kada bi se zamijenile uloge pa da ključni kočničari u provedbi europskih standarda i zahtjeva bh. gospodarstvenika pokušaju samo mjesec dana raditi u realnom sektoru. Tada bi shvatili kako mjesec brzo prođe, kako je teško prikupiti novac za plaće, doprinose i porez, te kako je, pored svega toga, imati osjećaj da država ne shvaća ili ne želi shvatiti vaše probleme i pomoći u njihovom rješavanju“, zaključuje zastupnik Magazinović.

error: Content is protected !!