Ponovo gori na Rujištu i požar se širi

Područje Rujišta predstavlja prioritet za gašenje požara za sutra, 31. kolovoza, procjena je komandanta Profesionalne vatrogasne jedinice grada Mostara. Prema informaciji dobijenoj od DVD Ruište, taj požar je i dalje aktivan i širi se.

Trenutno nema ugroženih objekata. Na jednom dijelu požarišta na lokalitetu Vilinog klanca teren je miniran i nepristupačan, navodi se u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Prema informacijama od nadležnih iz Profesionalne vatrogasne jedinice  Mostar i Šumarstva “Srednje-neretvansko” tokom jutra, usljed jačeg vjetra, došlo je do ponovnog aktiviranja i širenja šumskog požara na području Rujišta, na lokalitetu Orlinka (između Borove glave i Herceg vrela), te na potezu Varda-Kruševac-Vilin klanac, a gdje se radi o miniranom i nepristupačnom terenu.

Imajući u vidu navedeno stanje, iz Kantonalne uprave civilne zaštite HNŽ traže da se ponovo angažira helikopter OS na osnovu Zahtjeva za pomoć OS BiH od 25.08.2017. godine za područje Ruijšta, te da djeluje po navedenim lokalitetima Orlinke i Vilinog klanca.

Šumski požar na dijelu Čvrsnice i dalje je aktivan. Prema informaciji OC CZ Mostar prijeti opasnost da se požar proširi na područje Dive Grabovice, što bi imalo nesagledive posljedice za ovu regiju.

S obzirom na to da se i ovdje radi o miniranom i nepristupačnom terenu jedino preostaje gašenje požara iz zraka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!