POSLJEDICE UREDSKOG POSLA: Grba na leđima, otečene noge, proširene vene, dlake iz ušiju i nosa, veoma blijeda koža

Grba na leđima, otečene noge, proširene vene, dlake iz ušiju i nosa, veoma blijeda koža… To je slika svih onih koji rade za računalom za nekih 20 godina. Ukoliko već neko vrijeme radite uredski posao, prepoznajete li neke boljke na sebi? Znanstvenici su izradili lutku u ljudskoj veličini koja prikazuje kako uredski posao utječe na zdravlje i tijelo. Lutka je pomalo groteskna, ali upozorava na opasnost osmosatnog sjedenja svakog dana. Zove se Ema i pogled na nju nije ugodan i pomalo plaši. No, znanstvenici kažu, ona je budućnost svih uredskih radnika koji svakog dana sate i sate sjede pogrbljeni za računalom i gledaju u ekran. Tvrde da ćemo svi mi, u najcrnjim prognozama, izgledati upravo tako za dvadesetak godina.

Ustanite, šećite makar oko stolova

Istraživanje i ispitivanja prema kojima je nastala Ema, provedeni su na više od tri tisuće radnika u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Tim znanstvenika predvidio je promjene koje će se u iduća dva desetljeća dogoditi ljudskom tijelu. Tako je nastala naša buduća slika i prilika – pogrbljena sredovječna žena s očitim problemom nakupljanja vode u rukama i nogama. To se vidi na prvi pogled, ali naučnici su se potrudili i zorno prikazuju detalje. Dakle, Ema ima trajno iskrivljena leđa, koja polako, ali sigurno formiraju pravu pravcatu grbu zato što je sate i sate provodila sjedeći na uredskoj stolici. Proširene vene ima zbog loše cirkulacije. Povećan trbuh ima zbog stalnog sjedenja, a suhe i crvene trajno upaljene oči zbog konstantnog gledanja u ekran. Dlake u ušima i nosu ima zbog lošeg kvaliteta zraka, a blijedu kožu zbog umjetnog svjetla. Crvene nadlaktice ima zato što su stalno prislonjene za grijač laptopa, ekcem zbog stresa, a otečene udove zbog repetitivnih pokreta.

– Ukoliko ne napravimo radikalne promjene na radnim mjestima i u životu, ako se ne krećemo više, ako ne pazimo kako sjedimo za stolom, ako ne uzimamo pauze za šetanje, postat ćemo vrlo, vrlo bolesni. U tom slučaju, radnici će u budućnosti patiti od zdravstvenih problema, onakvih kakve smo mislili da smo ostavili u prošlosti nakon industrijske revolucije, poručili su iz tima znanstvenika.

Poboljšanja

Istraživanje je pokazalo da uredski radnici, od ukupnog radnog vremena, šest sati sjede, a 90 posto radnika prijavilo je da već pati od zdravstvenih tegoba koje se vežu za posao, riječ je o glavoboljama, bolovima u očima i leđima.

– Višesatno svakodnevno sjedenje za računalom ostavit će ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, i mentalno i tjelesno. Trebalo bi što prije poduzeti korake da se poboljšaju radni uvjeti. Jedan od načina je smanjiti vrijeme sjedenja na poslu i uvesti bolji uredski namještaj – poput stolova za stajanje umjesto za sjedenje, preporučuju stručnjaci.

error: Content is protected !!