Postoji jednostavan način da uvijek shvatite laže li vam netko

ZNA BITI frustrirajuće kad vam netko laže u lice, a vi to još i znate. No, postoji veoma jednostavan način kako da ga razotkrijete i posramite.

Riječ je o tehnici koja se u psihologiji zove Volatile Conundrum. Doktor Jack Shafer, bivši bihevioralni analitičar FBI-ja, za BrightSide je objasnio da se ta metoda sastoji od postavljanja pitanja na koja već znate odgovor. U pitanju koje postavljate bi trebala biti lažna informacija tako da ako se osoba složi s vama ili na nju ne reagira, možete znati da vam laže.

Bitno je ne pretjerivati u tom jer bi osoba koju testirate mogla shvatiti što radite.

Kako to izvesti?

Primjerice, ako vam netko kaže da je bio na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, možete mu postaviti sljedeće pitanje: “Kakva je bila ona ogromna čokoladna torta?”

Ako se osoba pred vama počne hvaliti da je uživala u čokoladnoj torti, možete znati da je pred vama lažljivac jer ste već ranije otkrili da su Harry i Meghan na vjenčanju imali tortu od limuna i bazge.

Kada otkrijete laž, najbolje bi bilo da tu osobu na to upozorite kasnije, u privatnom razgovoru. 

No, što ako ispadne da osoba ne laže?

Jednostavno se ispričajte, recite da ste se zabunili ili da ste krivo informirani i budite sretni što pred sobom nemate lažljivca.

error: Content is protected !!