Postoji li plan za neku vrstu prijevare?

Prema riječima Ane Petrović, glasnogovornice PDP-a, prljavi i sramotni napadi Dodika i članova njegovog Ureda na Mladena Ivanića smišljeno su skretanje pozornosti s dogovora postignutog u Ankari da BiH aktivira Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP).

BANJA LUKA – Iz Partije demokratskog progresa (PDP) ustvrdili su da će već idućeg tjedna biti potvrđena izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da je s partnerima, SNSD-om i HDZ-om BiH, iznašao način da se aktivira MAP i formira novi saziv Vijeća ministara BiH.

“Milorad Dodik sada lažno i perfidno optužuje oporbu, iako su sve dokumente na NATO putu BiH potpisali upravo dužnosnici SNSD-a, a uz njegov pristanak i odobravanje, ministarica obrane BiH iz reda HDZ-a BiH, Marina Pendeš, će predati Prvi godišnji nacionalni program za NATO, čime se kreće u aktivaciju MAP-a“, navela je Ana Petrović, glasnogovornica PDP-a.

Sramotni Dodik

Prema njezinim riječima, prljavi i sramotni napadi Dodika i članova njegovog Ureda na Mladena Ivanića smišljeno su skretanje pozornosti s dogovora postignutog u Ankari da BiH aktivira Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP).

“Budući da MAP ne može aktivirati pismo jednog ministra, već to može učiniti samo novi saziv Vijeća ministara BiH, svi Dodikovi potezi prethodnih dana potvrđuju Izetbegovićevu izjavu. Sramotna igra prevrtljivog Dodika je providna i prozrena“, zaključila je Petrović.

Na ove tvrdnje, odmah je uslijedio i odgovor stranke na čijem je čelu Dodik. Tako je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević izričit da predsjednik SNSD-a Dodik i ta stranka nisu i neće pristati na Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP) te da će bilo kakva unilateralna akcija u svezi Nacionalnog godišnjeg plana i bilo čega što ima veze s NATO savezom i s MAP-om dovesti do destabilizacije BiH.

Kovačević je ponovio da SNSD po tom pitanju ima izrazito jasnu politiku, a to je politika poštovanja svih službenih dokumenata donesenih u Narodnoj skupštini RS-a, među ostalim i Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog entiteta.

Pritisci na Dodika

“Mi se sukladno tome i ponašamo i to je, vjerujem, jasno svima i u RS-u i u BiH, pa i samom NATO-u“, rekao je glasnogovornik SNSD-a te ukazao da su brojni pritisci na Dodika i na predstavnike SNSD-a da u tom kontekstu promijene stav, ali i da oni to ne planiraju raditi, što je nedavno predsjedatelj Predsjedništva BiH Dodik rekao i predsjedniku Turske.

Kako je dodao, SNSD ne iznenađuje ako, pak, postoji nekakav plan za neku vrstu prijevare, da za što znaju baš u PDP-u.

Kovačević je naveo i da je Mladen Ivanić, kadar upravo PDP-a, sudjelovao u usvajanju Strategije vanjske politike u kojoj se jasno govori o MAP-u, a na što je podsjetio državni tajnik SAD-a Mike Pompeo, koji je rekao da se BiH tom Strategijom obvezala ići ka MAP-u. Podsjetio je i da je, pak, prije no što je Ivanić donio takvu odluku, Narodna skupština RS-a usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

“Kada je promijenjen zvaničan stav RS-a, iskazan kroz demokratsku volju u Narodnoj skupštini, i naša politika se tu promijenila i naša politika je tu danas jasna – ‘ne’ u NATO i ‘ne može’ MAP, za razliku od PDP-a, koji je uvijek glasao za NATO i MAP i koji i danas svoj stav o tom pitanju nije promijenio“, zaključio je Kovačević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!