Povećajte PDV ako želite potpuno raseliti državu

Najave budućeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da bi podržao inicijativu povećanja stope PDV-a sa 17 na 19 posto i dalje ‘uzbunjuju’ javnost. Građani s pravom strahuju od novog udara na džepove, a i stručnjaci upozoravaju da takva ideja ne bi donijela ništa dobrog Bosni i Hercegovini. Naravno, s izuzetkom odnarođene političke elite koja stavlja šapu gdje god uspije.

-Naše institucije su u pismu namjere u prošlom mandatu navele jednu od mjera povećanje PDV-a od 2 posto, no vidimo da se nije ušlo u ozbiljnu raspravu. Ja sam ekskluzivno nedavno radio analizu i uskoro ću je objaviti a to je da ne treba povećati stopu PDV-a. Imamo čak prostora da se smanji na 15 posto. Moguće je to uraditi i to bi dovelo do stimulacije ekonomije BiH. Imali bismo više novca jer bi cijene proizvoda bile niže, naš izvozni proizvod bi bio konkurentniji. Pokazatelj toga je ‘crni petak’, kada su građani trošili novac jer je nešto na popustu. Isto bi se desilo i kad bi se porezi smanjili – novac bi brže cirkulirao i država bi uzela puno više novca,kazao je za N1 makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Novac se prikupi i ‘nestane’

Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača ”Futura” je kazao da bi povećanje stope PDV-a automatski dovelo do povećanja cijena.

-Svaka obitelj se može upitati imamo li mi 2.200 KM za to? Obitelj se mora odricati mnogih stvari ili dovoditi se u zaduženja. Odricanje bi se reflektiralo na djecu, njihov karakter. To je već reflektirano u BiH i kako vidimo i u obrazovanju. Mi smatramo da BiH zaista ima novca i prilika za unapređenje. Možemo se sjetiti akciza. Mi smo 2009. prikupili više od 9 milijardi KM od nameta za gorivo, što znači da smo mogli sami unaprijediti našu cestovnu infrastrukturu što bi doprinijelo i razvoju naše zemlje. Sveli bismo čitavu državu na udaljenost jedne veće metropole. Imamo akcize na cigarete, koje zaboravljamo, oko 8 miliona od čega bi mogli na desetine bolnica napraviti, pa akcize na alkohol. To su sve namjenska sredstva za izgradnju nečega. Naše političke strukture to prebace na entitete, općine i taj novac nestane. Pored novca kojeg imamo, nema smisla pričati o dodatnom opterećenju potrošača. Izričito smo protiv podizanja bilo kakvog poreza,poručio je Bago.

Hadžić pak upozorava da bi veća stopa PDV-a bila dodatni stimulans građanima da još masovnije napuštaju BiH.

Belma Hasić iz sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH sličnog je stava.

-Što se tiče građana, ne zaslužuju ovakvu vrstu povećanja jer bismo mi svi to na kraju plaćali. Punio bi se taj najbolji porez u državi, a sam efekt bi bio dosta negativan, kazala je Hasić.

Pare za budžetarijat

Ekonomski stručnjak Vjekoslav Domljan kazao je da porezna politika traži temeljiti reformu usmjerenu na podršku povećanju produktivnosti i smanjivanje nejednakosti, ali da o tome ne razmišlja ni pozicija ni opozicija…

Karakter jednog društva se najbolje se vidi po fiskalnoj politici tj. od koga država uzima, a kome daje. Država uglavnom uzima od građana kroz indirektne poreze i od radnika kroz doprinose, i uglavnom daje budžetarijatu (zaposlenima u javnom sektoru i kvaziprivatnom sektoru kroz subvencije). Država jedino ne uzima od onih koji imaju visoke plaće i veliku imovinu – porezni prihodi na dohodak i imovinu pojedinaca su mizerni, napominje Domljan.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH jasno je kazao da povećanje PDV-a znači dodatno opterećenje građana.

-Udruženje poslodavaca FBiH ne može podržati bilo kakvu ideju ili aktivnost o povećanju PDV-a. Zato što povećanje PDV-a znači opterećenje građana, smanjenje njihove kupovne moći, smanjenje prometa roba i usluga što će osjetiti i poslodavci. Jedinu korist od povećanja PDV-a imali bi budžetski korisnici, odnosno budžetski fondovi, kazao je Pandurević.

Da. L.

Potrošnja i rad su već sada preopterećeni

Mi smo kao ekonomija trebali imati daleko veće stope ekonomskog rasta. Trebali smo da pravimo ambijent gdje će biti ugodno za živjeti, no vidimo da je situacija drugačija. Godine 2018. sakupljeno više novca nego 2016, a on nije usmjeren ni u infrastrukturu, nije došlo do rasterećenja privreda. Zagovornici te teorije o povećanju kažu da će se rasteretiti privreda. Zaboravlja se da od svakih 10 maraka koje zarade, 5,5 uzme država. Potrošnja i rad su već sada preopterećeni. Ako dobijem veću platu, to će mi se kroz PDV uzeti, umirovljenici će imati veće troškove života, pa će se tražiti veće mirovine, radnici će imati manju platu i dobit ćemo veću stopu PDV-a i država će morati tražiti nova izvore financiranja, kazao je makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

error: Content is protected !!