Poziv za usvajanje reformi u energetskom sektoru

‘Na ovom summitu ćemo pozvati sudionike da se usvoji zakon na državnom nivou o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i prirodnog gasa u BiH, da se usvoje amandmani na zakone o energetskoj efikasnosti u oba entiteta kako bi se obuhvatile obligacione šeme energetske efikasnosti i drugi zahtjevi Energetske zajednice, da se izvrši imenovanje uprave Elektroprijenosa na transparentan način i u skladu sa zakonom, te da se započnu reforme na drugim poljima uključujući obnovljive izvore energije, naglasio je veleposlanik Field.

U Neumu je jučer počeo 5. Energetski summit na kome se okupilo 650 sudionika i donositelja odluka u reformi energetskog sektora u BiH, te predstavnici međunarodne zajednice koji su najavili da će na summitu pozvati da se usvoji set zakonskih mjera u energetskom sektoru.

Usvojiti potrebne zakone

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson u uvodnom obraćanju izjavio je da energetski sektor BiH ima nevjerojatanrazvojni potencijal koji da proizvodi više energije nego što joj je potrebno.

Dodao je da će se na summitu moći čuti koje su reforme potrebne BiH da se zaštiti okolina i pomogne potrošačima povećanjem energetske efikasnosti, smanjenjem potrošnje, boljim pristupom prirodnom gasu i obnovljivim izvorima energije. On je dodao da je nažalost cijena plina koju plaćaju građani BiH među najvišim u cijeloj Europi i da se to može i mora promijeniti. Naveo je je to jedna od tema koja je u fokusu summita. Veleposlanik SAD-a u BiH istakao je i da su reforme u oblasti prirodnog gasa blokirane već godinama.

-U suštini to je zbog međuentitetskih sporova. Rezultat  toga je da se BiH nalazi pod sankcijama Energetske zajednice EU, ali potrošači su ti koji najviše ispaštaju, kazao je Nelson dodajući da će ove reforme pomoći BiH da nastavi izvoziti električnu energiju, ali i smanji cijenu za potrošače.

On je izrazio nadu da će na samitu biti stvoreno povoljno okruženje za usvajanje energetskih reformi koje su potrebne BiH.

Veleposlanica Njemačke Christiane Hohmannje naglasila da je važno što su na summitu premijeri entiteta, jer je potrebna politička volja da se provedu reforme kako bi se odgovorilo potrebama građana i ukinule sankcije prema BiH. 

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Field izrazio je nadu da će ovaj samit inicirati  novi reformski put energetskog sektora BiH.

-Tokom prošlogodišnjeg summita razgovarali smo o nedostatku strateškog okvira za ekonomski sektor i zaključili da ćemo zajedno raditi na ovom pitanju, naveo je Field.

Dodao je da su od tada donositelji odluka omogućili suradnju, te im čestitao na usvajanju energetske strategiji za BiH i oba entiteta.

-Na ovom summitu ćemo pozvati sudionike da se usvoji zakon na državnom nivou o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i prirodnog gasa u BiH, da se usvoje amandmani na zakone o energetskoj efikasnosti u oba entiteta kako bi se obuhvatile obligacione šeme energetske efikasnosti i drugi zahtjevi Energetske zajednice, da se izvrši imenovanje uprave Elektroprijenosa na transparentan način i u skladu sa zakonom, te da se započnu reforme na drugim poljima uključujući obnovljive izvore energije, naglasio je veleposlanik Field.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Khaldoun Sinnore kao je da će summit doprinijeti reformi, ali da je za to važno da se svi nivoi vlasti slože i rade u cilju energetske zajednice.

Spremnost vlasti za reforme

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da energija pitanje svih pitanja. On je naglasio da će mandat naredne Vlade FBiH biti obilježen energijom, ali i da predstoji još puno posla da se sredi stanje u energetskom sektoru i kroz zakone i kroz restrukturiranje energetskog sektora.

-Mi nemamo puno termoelektrana, pet šest, ali zagađuju kao 200 europskih. Mi ne smijemo povećavati broj termoelektrana i zamijeniti ih za čiste i oneće idućih trideset godina biti garant stabilnosti. Put je jasan – ići ka obnovljivim izvorima energije, rekao je Novalić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su u Vladi Republike Srpske opredijeljeni da sve europske regulative i direktive implementirajuu svoje zakonodavstvo što je prije moguće. Naglasio je da se u predstojećem periodu treba što više ići sa proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

-Ja tu vidim veliki šansu za razvoj BiH i Republike Srpske i našeg gospodarstva. Mi imamo potencijale da možemo proizvoditi električnu energiju iz hidrocentrala, vjetroelektrana, sunčevih solarnih panela, itd. Sve su to potencijali koje BiH i RS ima više nego mnoge europske zemlje, rekao je Višković.

Naveo je da problem pravi dinamika kojom se sve to radi.

-Najlakše je izmijeniti zakon, ali kada dođe do primjene zakona onda vidite da imate problem. Prije svega mislim na regulativu cijena električne energije. U ovom trenutku kada bi mi otvorili tržište  električne energije u RS i BiH, došli bi u poziciju da našu gospodarstvo i građane opteretimo. Cijene električne energije prema njima bi imale značajan rast. Ja molim da se to uvaži i da idemo postupno u taj proces, rekao je Višković.

Kada je u pitanju energetska efikasnost, naveo je da se u tom segmentu može otvoriti veliki broj radnih mjesta i uraditi dosta na uštedi električne energije. Konstatirao je da je zakon o električnoj energiji i gasu na nivou BiH ”zapeo”, ali se nada da će dvije entitetske vlade sjesti i riješiti to pitanje. 

Energetska tranzicija

U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećan udio obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije. Radi se o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike. Stoga, BiH mora pronaći put koji će joj omogućiti da ostvari potencijal neto izvoznika električne energije i pridruži se regionalnim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.

Na 5. Energetskom summitu će se razgovarati i o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala biomase u BiH, reformi sistema poticaja obnovljivih izvora energije i građanskoj energiji, važnosti energetske efikasnosti, dok će posljednji dan biti rezerviran za razgovor o perspektivi gasnog sektora u energetskoj tranziciji. Također, posebno će biti zanimljiv panel o ulozi medija u procesu energetske tranzicije uz učešće predstavnika različitih sektora i urednika iz bh. medija. Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaftfur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i„Poticanje energetske efikasnosti u BiH“ i Britansko veleposlanstvo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović,[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!