PRAVDE NEMA Obitelji traže da se zločin rasvijetli

Koncem srpnja, točnije 28. u tom mjesecu Hrvati s područja općine Jablanica i susjednih općina prisjećaju se poginulih na Stipića livadi. Pripadnici Armije BiH prije 24 godine na tom su mjestu pobili 33 vojnika i 6 civila, a za stravičan zločin do današnjih dana nitko nije odgovarao.

Nerasvijetljen zločin

Na poseban način poginulih sumještana prisjetili su se i planinari koji su u organizaciji Eko udruge „Runolist“ Doljani – Jablanica simboličnim planinarenjem „Putevima naših poginulih“ odali počast Hrvatima poginulim u općini Jablanica. Oni su jučer ujutro u 7 sati krenuli s lokacije Gornja Krkača u Doljanima, da bi do mise zadušnice stigli na Stipića livadu.  Gorak okus u ustima i dalje ostavlja činjenica da masakr nad gotovo 40 Hrvata nije rasvijetljen, a što je istaknuto u više navrata i u govorima na Stipića livadi. Svetu misu zadušnicu u spomen na Hrvate ubijene na Stipića livadi predvodio je jučer mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, a počast poginulima odale su obitelji poginulih, braniteljske udruge, ali i vrh hrvatske politike u BiH. Izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a predvodio je predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, a nazočili su i predsjednici drugih stranaka HNS-a, među njima i predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović.

Za jedan dan ubili 39 katolika

Pokolj u Doljanima 28. srpnja 1993. nad domicilnim Hrvatima počinili su pripadnici Armije BiH i mudžahedini, koji su za jedan dan ubili 39 katolika. Prezimena Božić, Gagro, Jozipović, Soldo, Rogić, Miličević, Stojanović, Stipanović, samo su neka od prezimena onih koji su život skončali na Stipića livadi. Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Članovi obitelji poginulih i jučer su se u velikom broju okupili na mjestu stradanja, a 24 godine od smrti najmilijih traže da se procesuira ovaj zločin, a smrt njihovih najmilijih rasvijetli.

Piše: K.Bošnjak, [email protected]

 

 

error: Content is protected !!