PREDMET ‘LUTKA’ Mandić nestao, čeka ga šest godina zatvora

Ranije su potjernice raspisane za pravomoćnom osuđenim Vasom Ljubibratićem, koji je dobio 15-godišnju zatvorsku kaznu, te Slobodankom Tošić, koja je osuđena na dvije godine

Za Davorom Mandićem, pravomoćnom osuđenim na šest godina zatvora zbog organiziranog kriminala i pranja novca u predmetu “Lutka”, raspisana je međunarodna potjernica nakon što se nije javio na izdržavanje kazne.

Mandić je tako postao treća osoba za kojom je nakon pravomoćne presude raspisana potjernica a prethodno je bila optužena u predmetu “Lutka”, javlja BIRN-Justice Report.

Nije poznato kada je Mandić postao nedostupan tijelima gonjenja, a Apelaciono vijeće Suda BiH mu je drugostupanjsku presudu izreklo u rujnu prošle godine.

– Cjelokupni postupak upućivanja osuđenog Davora Mandića, do raspisivanja potjernica, proveden je u skladu s odredbama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, kratko su kazali u Sudu BiH.

Ranije su potjernice raspisane za pravomoćnom osuđenim Vasom Ljubibratićem, koji je u Sudu BiH zbog organiziranog kriminala dobio 15-godišnju zatvorsku kaznu, te Slobodankom Tošić, koja je osuđena na dvije godine i koja je postala nedostupna nakon što je dobila uputni akt.

Pored pravomoćno osuđenih, potjernice su raspisane i za Anesom Kurbegovićem, nepravomoćno osuđenim na 15 godina zatvora, koji se nije pojavio na izricanju presude, kao i za Davorom Elezom, čiji je predmet pred sami kraj odvojen u odnosu na ostale optužene.

Nedavno je Kurbegovićev branitelj na ročištu na kojem su Tužiteljstvo i obrana obrazlagali žalbe na prvostupanjsku presudu u predmetu “Bojan Cvijan i ostali”, postavio pitanje zašto njegov branjenik nije primio ni presudu, ni žalbu, niti poziv na ročište.

Prvostupanjskom presudom iz rujna 2016., trinaestorica optuženih iz predmeta “Lutka” osuđeni su na više od 100 godina zatvora zbog organiziranog kriminala, nekoliko ubojstava, pokušaja ubojstva te, između ostalog, više pljački.

Boris Cvijan je osuđen na 20 godina, Marko Krajišnik na 18, Kurbegović na 15, dok su po osam godina dobili Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina. Ljubiša Lalović i Azim Kajević su osuđeni na po pet godina i deset mjeseci, Dejan Vukosavljević na četiri godine, Elvis Zlatić i Nermin Tahirović na po tri godine, Elvira Kajević na dvije, a Mladen Mičić na godinu dana zatvora.

Ranije je predmet odvojen i u odnosu na Milosava Veskovića, koji je uhićen u Hrvatskoj, ali potjernica za njim nije raspisana.

– Nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje, jer se optuženi nalazi na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od četiri godine u Republici Hrvatskoj, prema presudi Županijskog suda u Zagrebu, pojasnili su u Sudu BiH.

Predmeti su ranije odvojeni i u odnosu na Edina Ahmetspahića, Seada Robovića, Himzu Ćatu, Admira Ahmetspahića i Slavišu Bobara, koji su osuđeni po sporazumima o priznanju krivnje potpisanim s Tužiteljstvom BiH.

Edin Ahmetspahić i Robović, koji su osuđeni na po pet godina, kao i Ćato, koji je dobio dvije godine, nalaze se na izdržavanju zatvorskih kazni, dok su, kako su rekli u Državnom sudu, Admiru Ahmetspahiću i Bobaru zatvorske kazne od po godinu dana zamijenjene novčanim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!