“Predsjednik najveće svjetske sile radi ono najgore od čega možemo strahovati”

Pod sloganom “Prvo Amerika”, Donald Trump je uzbunio svijet u 2017. svojim neočekivanim odlukama koje su bile napadi na multilateralnost i nije deaktivirao nekoliko tempiranih bomba.

Od dolaska u Bijelu kuću u siječnju, republikanski milijarder je donosio upravo one odluke od kojih su američki saveznici najviše strepili, pa tako i protuimigrantsku izvršnu naredbu, odluke o povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimi i iz ugovora o slobodnoj trgovini na azijsko-pacifičkom području, o preispitivanju dogovora o iranskom nuklearnom programu i o priznanju Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu.

“Doktrina povlačenja”

Richard Haass, predsjednik istraživačkog instituta Vijeća za vanjske poslove i bivši diplomat koji je radio za više republikanskih administracija, nazvao je takvu politiku “doktrinom povlačenja”.

Predsjednik najveće svjetske sile “radi ono najgore od čega možemo strepiti u ‘trumpovskoj’ politici, uz povlačenje s multilateralne pozornice”, priznaje Celia Belin iz instituta Brookings u Washingtonu, prenosi Hina.

“Odluke zasad nemaju nepopravljive posljedice”

Ipak, njegove tri odluke koje su podigle najveću buru, “simbolično snažne i bremenite posljedicama”, “trebale su isključivo zadovoljiti njegove birače”, ali “zasad nemaju nepopravljive posljedice”, rekla je za AFP. Povlačenje iz Pariškog dogovora stupit će na snagu tek krajem mandata, iranski dogovor ostaje na snazi, a za preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem trebat će “nekoliko godina”. To je “Trumpova metoda” koja označava “simboličan raskid potičući veoma snažne reakcije”.

“Čitav svijet je čuo poruku: Amerika se snažno vraća” koju je predsjednik uputio u ponedjeljak izlažući svoju “strategiju nacionalne sigurnosti”.

“Trump misli da SAD može činiti što god hoće”

Barbara Salvin iz istraživačkog instituta Atlantic Council kaže da “Trump, čini se, misli kako Sjedinjene Države zbog svoje vojne i gospodarske moći mogu činiti što ih je volja”. A “SAD je na vrhuncu moći tek kada nastoji oživiti međunarodni konsenzus”, rekla je za AFP, istaknuvši da postoji opasnost od njegove izolacije i gubitka vjerodostojnosti.

Kritike pljušte i u republikanskom taboru. “Sadašnja administracija nudi tek malo predaha u svjetskom kaosu bez američkog vodstva”, piše utjecajni senator John McCain na mrežnoj stranici Medium. “Naš predsjednik smatra svoju nepredvidljivost vrlinom i daje prednost objavama na Twitteru u kojima pokazuje slabu informiranost, umjesto cjelovitoj strategiji”.

“Teško je znati je li doista spreman primijeniti silu”

“Impulzivno ponašanje predsjednika Trumpa, njegovo nepredvidljivo upravljanje i poruke na Twitteru potresle su mnoge prijestolnice”, zaključio je Paul Stares, autor godišnje ankete o riziku sukoba provedene među 400 stručnjaka i diplomata. U tom izvješću Vijeća za vanjske poslove Washington je na prvoj crti u dvjema najvećim prijetnjama vojnog sukoba u 2018., sjevernokorejskoj i iranskoj.

U tim velikim dvjema krizama, dodaje Stares za AFP, “teško je znati” jesu li Trumpove prijetnje “samo hvalisanje ili je doista spreman primijeniti silu”.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorava: “Odustajanje Sjedinjenih Država za mandata Donalda Trumpa od njihove uloge pouzdanog jamca zapadnog multilateralizma” treba gurnuti Europljane u prvi plan. Šteta je učinjena i to se “bitno neće promijeniti ni na sljedećim izborima”.

RUSIJA OPTUŽUJE SAD ZA IMPERIJALIZAM, KINA POZIVA NA PREKID MENTALITETA HLADNOG RATA

Moskva se ne može složiti s američkom ocjenom da Rusija predstavlja prijetnju SAD-u, kazao je jučer glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nakon što je američka administracija objavila novu strategiju nacionalne sigurnosti, prenosi Hina.

Peskov je kazao da na prvi pogled nova strategija ima obilježje imperijalizma i pokazuje pomanjkanje volje za odustajanje od unilateralizma. No, dodao je, novu se strategiju treba pomno proučiti. Po strategiji američke nacionalne sigurnosti koja je objavljena u ponedjeljak, predsjednik Donald Trump smatra da su Kina i Rusija konkurenti koji žele osporiti američku vlast i potkopati američku sigurnost i prosperitet i Kina i Rusija u američkoj su strategiji izdvojene kao revizionističke sile.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jučer kako se SAD treba odreći hladnoratovskog mentaliteta.

“Pozivamo SAD da prekine sa strategijom namjerno iskrivljenog tumačenja Kine i odbaci zastarjele koncepte hladnoratovskog razmišljanja… u suprotnome će naštetiti i sebi i drugima”, kazao je glasnogovornik ministarstva Hua Chunying pozivajući SAD da se nađe s Kinom “na pola puta”.

 

 

 

error: Content is protected !!