Predstavnici općina i gradova razgovarali o raspodjeli javnih prihoda

Saveza općina i gradova Federacije BiH trebao bi igrati važniju ulogu u bh. društvu, ocijenio je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Gradonačelnik Kraljević ugostio je predstavnike Saveza općina i gradova FBiH te gradonačelnike i načelnike Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Zapadnohercegovačke (ZHŽ) i Hercegbosanske županije (HBŽ) na sastanku na kojem se razgovaralo o raspodjeli javnih prihoda te suradnji jedinica lokalne samouprave s područja HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a sa Savezom općina i gradova Federacije BiH.

– Što se tiče tematike sastanka, to je naša vječna tema – raspodjela javnih prihoda. Potrebna nam je pravednija raspodjela. Nerazvijene sredine ne treba zapostavljati, ali ne može se očekivati da ih “izvlače” druge lokalne jedinice – ocijenio je gradonačelnik Kraljević.

Na sastanku je bilo riječi i o izradi Akcijskog plana Saveza za 2020. godinu te je predstavljena Analiza pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH, koju je izradio Savez općina i gradova FBiH.

Govoreći o radu Saveza općina i gradova FBiH, Kraljević je istaknuo kako je lokalna zajednica najvažniji segment društva te bi u skladu s time Savez općina i gradova FBiH trebao igrati važniju ulogu kada su u pitanju propisi koji se odnose na općine i gradove.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin složila se gradonačelnikom Širokog Brijega da bi Savez općina i gradova FBiH trebao imati aktivniju ulogu po svim pitanjima koji se odnose na rad lokalnih zajednica.

– Postoji određeni pomak kada je u pitanju suradnja našeg udruženja i federalnih razina vlasti. Prije nekoliko dana na sjednici Predsjedništva Saveza bili su ministrica Jelka Miličević i premijer Fadil Novalić te je usuglašeno kako je potrebna veća suradnja između federalnih institucija i Saveza. Cilj današnjeg skupa je da pojačamo zajednički rad na terenu kako bi uvezali sve predstavnike jedinica lokalne samouprave, jer samo zajedničkim radom možemo potaknuti bolju suradnju – kazala je Travljanin.

error: Content is protected !!