‘Preko Remorkera izvlačio se novac iz HAC-ovih poduzeća’

Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar posvjedočio je na suđenju bivšem HDZ-ovu ministru Božidaru Kalmeti i ostalima za izvlačenje novca iz cestarskih tvrtki da mu je tadašnji državni tajnik i predsjednik nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković kazao kako većina izvučenog novca “ide za Kalmetu i Zadar”.

“Znao je spomenuti, ne uvijek, da to ide za Kalmetu i Zadar”, posvjedočio je Sapunar, odgovarajući na pitanje tužiteljstva je li mu Livaković kojemu je predavao “oprani” novac rekao gdje on u konačnici završava, prenosi Hina.

Detaljno opisujući izvlačenje novca preko tvrtki u vlasništvu Igora Premilovca, koji je također priznao korupciju, Sapunar je kazao da je Premilovac zadržavao proviziju od 20 posto. Od ostatka je 30 posto išlo kooperantima, a ostatak je Sapunar navodno predavao Livakoviću. Sapunar je kazao da mu je Premilovac davao gotovinu koju je podizao s računa svojih tvrtki nakon potpisivanja ugovora s HAC-ovim kooperantima, a Sapunar je, po vlastitu priznanju, novac potom predavao, među ostalim i najbližim suradnicima tadašnjeg HDZ-ova ministra Božidara Kalmete – Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću.

Osim dvojici Kelmetinih državnih tajnika Sapunar je posvjedočio da je novac koji je dobivao od Premilovca predavao i direktorima Viadukta Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu, Sandru Vukeliću te čelnicima HAC-a Jurici Prskalu i Mariju Lovrinčeviću.

Novac se, po Sapunarovim riječima, izvlačio iz tvrtki Viadukt, Osijek Koteks, Zagreb Tehnobeton, Strabag Zagreb, Strabag Austria, Granit… na više raznih poslova iz ingerencije HAC-a i Lučke uprave Zadar.

U višesatnom iskazu Sapunar je tek nekoliko puta spomenuo Kalmetu kojega tužiteljstvo tereti da je svoje suradnike povezao u mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

 

 

 

error: Content is protected !!