Preminuo novinar Mirza Sadiković

U Bihaću je u 65. godini umro  novinar  Mirza Sadiković. Novinarstvom se bavio od 1984. godine kada je radio u listu „Oslobođenje“, a od 1987. do 2015. godine, koje je otišao u penziju, radio je za RTV Sarajevo, RTV BiH, te na Federalnoj TV i BHT1.

Dobitnik je najvišeg novinarskog priznanja u BiH – nagrade „Srđan Aleksić“ za kontinuirano izvještavanje o ljudskim pravima i razvoj društveno odgovornog novinarstva i doprinos u izgradnji BiH, zatim promociji ljudskih prava, empatiji i senzibiliziranju javnosti za istinske civilizacijske vrijednosti.

Pored toga dobitnik je Plakete Unije za održivi povratak i integracije BiH za nesebičan dugogodišnji doprinos i podršku izbjeglicama i raseljenim licima, provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog ugovora, a ove godine dobio  je i  najviše priznanje Grada Bihaća, Povelja „26. februar“.

Dženaza će biti biti klanjana u nedjelju, 14. jula u 14.00 sati, kada će biti obavljen i ukop na mezarju Humci, a komemorativna sjednica bit će održana u  subotu, 13. jula u 11.00 sati u Kulturnom  centru u  Bihaću.

Društvo novinara BiH upućuje izraze dubokog saučešća porodici, kolegama i prijateljima dugogodišnjeg novinara Mirze Sadikovića.

Odlazak kolege Sadikovića veliki je gubitak za novinarsku zajednicu u BiH. O kakvom se novinaru radilo govori i to da je dobitnik nagrade „Srđan Aleksić“ za kontinuirano izvještavanje o ljudskim pravima i razvoj društveno odgovornog novinarstva i doprinos u izgradnji BiH. Ostat će upamćen po tome što je svojim izvještavanjem dao veliki doprinos u promociji ljudskih prava, empatiji i senzibiliziranju javnosti za istinske civilizacijske vrijednosti – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!