PREOKRET U ISTRAZI: Renomirani forenzičar tvrdi da je Lana Bijedić počinila samoubojstvo

Tužiteljstvo i vrh policije MUP-a Zapadnohercegovačke županije su, već sredinom studenog 2019. godine, od strane renomiranog svjetskog forenzičnog patologa prof. dr. Johna Clarka bili argumentirano upoznati kako se u slučaju smrti Lane Bijedić (19) radi o padu s velike visine u vodu, ali su unatoč tomu nastavili istraživati ubojstvo.

Clarke se stavio na raspolaganje sačiniti nalaz koji je spreman braniti pred sudom, novinarima ili pred bilo kojim timom patologa na svjetskoj razini, prenosi Ljubuški.info.

Podsjećamo, Lana Bijedić (19) iz Mostara pronađena je mrtva u Studencima kod Ljubuškog 3. listopada 2019. godine. Mostarka je otišla na kavu, a pronađena je mrtva u rijeci, blizu mjesta gdje je nekada dolazila tijekom ljeta na kupanje.

Sastanak u MUP-u

Na sastanku, koji je proteklog tjedna održan u prostorijama MUP-a ZHŽ-a, na temu prezentacije svih poduzetih radnji, operativnih saznanja i vještačenja u slučaju Lane Bijedić, sudjelovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužitelji Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Komesar Milan Galić, kao domaćin, je također trebao nazočiti sastanku ali je imao druge obveze. Na tom sastanku, između ostalog pale su teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička vještačenja i ranije navedenih tužitelja koji su vodili istragu.

Vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović je na sastanku temeljito obrazložila sve okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa, odnosno da je u studenom 2019. godine, vezano za slučaj Lane Bijedić, pozvala postupajućeg tužitelja Josipa Aničića u Sarajevo kako bi ga upoznala s prof. dr. Johnom Clarkom renomiranim forenzičnim patologom.

Također je prezentirala njegovu biografiju, a između ostalog John Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice (sačinio oko 3.000 izvješća o autopsiji tijela i dijelova tijela), a sudjelovao je 2001. godine i u obdukcijama na četiri grobišta u groblju u Kninu (295 izvješća o autopsiji tijela i dijelova tijela). Clark je bio svjedok optužbe u suđenju protiv Ratka Mladića, te svjedok na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Karahasanović je posebno istaknula kako je, nakon pregleda nalaza obdukcije, stupnja i vrste ozljeda na tijelu Lane Bijedić, patolog Clark nedvojbeno utvrdio kako se radi o padu s velike visine u vodu, te je čak ponudio tužiteljstvu besplatno sačiniti nalaz i mišljenje.

Nastavili istraživati ubojstvo

Iako su već mjesec nakon pronalaska beživotnog tijela Lane Bijedić, komesar policije i postupajući tužitelj imali ove informacije, oni su beskompromisno, iz samo njima znanih razloga odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubojstvo.

Nije potrebno ni spominjati kakve su se sve blamaže tijekom istrage događale, s obzirom na ovakvu “suradnju” između tužitelja i istražiteljskog tima na čelu s Igorom Marićem. O svakom koraku u istrazi javnost je dan prije saznala u medijima, pa su tako pojedini svjedoci u medijima okarakterizirani kao potencijalne ubojice.

Čak je vještakinja Karahasanović pred svima na navedenom sastanku ljutito upitala tužitelja zašto nije istragu preusmjerio prema samoubojstvu, te je taj trenutak iskoristio i Igor Marić pa se, želeći odglumiti kako ni on nije znao za Clarkov nalaz, glasno negodujući svrstao uz vještakinju. Ozračje na sastanku je dostiglo fazu usijanja, a tužitelj je samo šutio.

Tužitelj upozoren da zadrži tijelo

Poseban dijalog se vodio između vještakinje Karahasanović i tužitelja Borislava Čuljka, gdje je vještakinja pred svima emotivno naglasila kako je dugo čekala ovakav sastanak na kojem će javno upitati tužitelja Čuljka zašto ju nije poslušao kada mu je sugerirala da se tijelo Lane Bijedić zadrži, da se omogući pristup eventualnim potrebnim uzorcima, a on je unatoč tome tijelo predao obitelji koja je tijelo kremirala.

Budući da je Čuljak prešutio odgovor, vidno razočarana, vještakinja Karahasanović ga je ponovno prozvala da su jednako katastrofalni propusti učinjeni i oko slučaja Mile Solde, a Čuljak je također postupao u ovoj istrazi.

Naime, tijekom ove istrage, odnosno vještačenja bioloških tragova, vještakinja je u više navrata tužitelja Čuljka upoznala kako je u predmetu Mile Solde pronašla sporni DNK profil koji ne pripada Soldi kao ni dostavljenim uzorcima briseva bukalne sluznice, te je tražila dostavu preostalih uzoraka od osoba koji su u spornoj noći bili u društvu s Milom Soldom, posebno naglasivši da je razočarana u suradnju jer joj traženo nikada nije poslano.

Propust i u istrazi slučaja Mile Solde

Tužitelj Čuljak je bio vidno uznemiren, pokušavajući se pravdati da je sporni DNK profil mogao nastati i u kolima hitne pomoći ili na nekom drugom mjestu, te da je za njega slučaj Soldo zatvoren predmet, nakon čega se hladno pozdravio napustivši sastanak.

Sastanak je završio u ozračju prebacivanja odgovornosti s istražnog tima na tužitelja i obratno.

Ovakva katastrofalna istraga u režiji Tužiteljstva i pojedinaca u vrhu MUP-a u se ne pamti na ovim prostorima.

Slučaj Dragičević, Memić, pa i Soldo, su u javnosti prepoznati kao primjeri gdje se najvjerojatnije tijek istrage namjerno preusmjerio kako bi se zaštitili počinitelji, a ovdje na slučaju Lane Bijedić imamo obratnu situaciju gdje se samoubojstvo prikazalo kao ubojstvo.

Je li ovakva istraga ovdje motiv zaštita nečijeg društvenog statusa ili možda prije plod nestručnosti i jaza u suradnji na relaciji tužitelja s istražnim timom, vrijeme će pokazati.

Reakcija Tužiteljstva ZHŽ: Netko ima cilj obeshrabriti tužitelje
Županijski tužitelj Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Josip Aničić priopćio je kako Županijsko tužiteljstvo do okončanja istrage oko smrti Lane Bijedić neće u javnosti izlaziti s informacijama o tom slučaju.
Aničić se oglasio priopćenjem za javnost nakon što su mediji objavili da je forenzički patolog John Clark ustvrdio da se u slučaju Lane Bijedić radi o “padu s velike visine”, što je suprotno dosadašnjim zaključcima istrage te upućuje na samoubojstvo te djevojke, dok se Tužiteljstvo bavilo istragom ubojstva.
Komentirajući medijske navode prema kojim su policijski komesar Galić i tužitelj Aničić “beskompromisno, iz samo njima znanih razloga, odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubojstvo”, Aničić je poručio kako netko “ima cilj obeshrabriti tužitelje u daljnjem zakonitom postupanju i provođenju istrage”.
“Radi mase neistina iznesenih u članku isti ne želimo komentirati niti ćemo davati bilo kakve informacije do donošenja konačne tužiteljske odluke kada će javnost zasigurno točno i objektivno biti obaviještena od strane Tužiteljstva”, navodi se u Aničićevom priopćenju.

One thought on “PREOKRET U ISTRAZI: Renomirani forenzičar tvrdi da je Lana Bijedić počinila samoubojstvo

  • veljača 19, 2020 at 10:14 am
    Permalink

    Znala je mater kakva je kvi da li je stabilna ili nestabilna osoba trbala je ljeciti Zali boze mladog zivota a mama da se ne postavljaju pitanja zbrisala u bg Fuj matere

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!