PREŠAO NA ISLAM: Mladić porijeklom iz BiH planirao teroristički napad u Francuskoj

Dvadesetsedmogodišnji Švicarac, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bio je lider švicarsko-francuske džihadističke grupe koja je planirala drugi napad u Nici, piše švicarski list “NZZ am Sontag”.

List navodi da u svom posjedu ima povjerljive dokumente francuskih pravosudnih institucija koji otkrivaju namjere dvadesetsedmogodišnjaka da izvrši napad u Nici koristeći eksploziv ili automobile kojim bi se zaletio u pješake.

Neimenovani mladić, porijeklom iz BiH, navodno je koordinirao pripremama za napad, služeći se šifriranim online servisom za poruke “Telegram”. Njegova glavna uloga, navodno, je bila da grupi osigura oružje.

List dalje navodi da je mladić, koji je prešao na islam, pod lupu istražnih organa došao najprije zbog optužbi za obiteljsko nasilje. Njegova 23-godišnja supruga, porijeklom iz Kolumbije, je također umiješana u planiranje napada u Francuskoj i Švicarskoj, navodi švicarska nacionalna televizija “SRF”.

“NZZ am Sontag” zaključuje da je mladić surađivao sa švicarskim džihadistom za kojim je raspisana međunarodna potjernica, a koji je u bijegu, piše “Swisainfo.ch“, a prenosi Slobodna Bosna

error: Content is protected !!