Prestanite misliti da je BiH iznimka

U vrijeme kada je BiH predala aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU, EU-om predsjedavala je Nizozemska. Jurriaan Kraak, veleposlanik te zemlje u BiH, od samog početka nije bio optimističan te je isticao da su članice Unije svjesne da BiH ne ispunjava uvjete da postane članicom EU-a. Mišljenje se nakon više od godinu dana nije značajno promijenilo.

Kraaak, naime, smatra da je BiH, s obzirom na pomoć koju dobiva od EU, trebala ostvariti veći napredak.

“Svijet ide naprijed, regija ide naprijed, a BiH je jako spora ili stagnira. Druga stvar je da BiH više nije na listi prioriteta svjetskih lidera, a treća je da se odgovorni trebaju prestati skrivati iza ‘bh. iznimke’ jer niste nikakva iznimka. Postoje zemlje koje su također bile u lošoj situaciji, a uspjele su napredovati“, kazao je za Klix.ba veleposlanik Kraak.

Prema njegovim riječima, primjetno je da na reformama radi samo mali broj istinski predanih ljudi kojima je jasno da je put ka EU jedino rješenje za BiH.

“Tim ljudima treba potpora jer se mora djelovati brže i bolje. Ne može se nastaviti ovako, BiH stagnira, mladi odlaze, zemlja stoji loše na raznim rang listama prema kojima investitori donose odluke, pa čak i svjetskoj listi sreće. To su pokazatelji da nešto nije dobro. Vjerujem da svi oni koji racionalno razmišljaju znaju da je EU jedini put“, dodao je Kraak dodavši da ne kritizira domaće političare već govori istinu. Istaknuo je i da nije jedini koji smatra da osobni interesi ne mogu biti razlog za status quo jer je to jako štetno za zemlju.

“Vrijeme je da političari manje pričaju, a više rade. Postoji razlika između kritike i istine, a ja se uvijek trudim biti jasan i izravan. Ne želim govoriti ljudima što raditi jer političari znaju što trebaju raditi. Postoje Reformska agenda i Akcijski plan u kojima je jasno navedeno sve što treba da se uradi. Prije dvije godine stranke su potpisale i dokument u kojem su se obvezale  raditi na reformama“, podsjeća sugovornik portala Klix.ba.

Kako je dodao, političari u BiH se, umjesto reformama, nerijetko okreću sporednim stvarima koje, uglavnom, rezultiraju neslaganjem, a po ustaljenom receptu i gubitkom vremena i novca. Jedna od takvih stvari je, smatra veleposlanik Kraak, i ideja o federalizaciji.

 

error: Content is protected !!