Presuda Mili Puljiću 28. ožujka

Apelaciono vijeće Suda BiH izreći će 28. ožujka presudu Miletu Puljiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Mostara, nakon obnovljenog postupka pred tim vijećem.

Tužiteljstvo BiH je u završnim riječima predložilo Apelacionom vijeću da utvrdi Puljićevu odgovornost i izrekne mu kaznu u skladu sa zakonom, dok je obbrana predložila da Puljić bude oslobođen krivične odgovornosti, javlja BIRN BiH.

Remzija Smailagić, tužiteljica Tužiteljstvo BiH, kazala je da Tužiteljstvo smatra kako je dokazalo sve elemente udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) kroz izjave svjedoka.

– Hapsili su ih pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bez ijednog razloga, osim što su bili muslimani. Bili su zatvoreni u logoru ‘Heliodrom’, odakle su s kraja maja 1993. do marta 1994. godine izvođeni na prinudne radove. Prvostepeno vijeće je pravilnom ocjenom dokaza moglo utvrditi da je optuženi dijelio namjeru UZP s drugim učesnicima – rekla je Smailagić.

Ona je naglasila kako je optuženi bio jedna karika u očuvanju i proširenju teritorija Hrvatska zajednica Herceg-Bosna (HZHB).

– Nesumnjivo da je znao za široki i sistematički napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada. Znao je da su zatvorenici koje je tražio za izvođenje radova izloženi opasnosti, ali nije ništa poduzeo da to spriječi. Sasvim je jasno da je imao efektivnu kontrolu nad zatvorenicima koje je tražio za izvođenje radova – kazala je Smailagić.

Dodala je da je novim dokazom grada Mostara, koji je proveden pred Apelacionim vijećem, Tužiteljstvo dokazalo odakle dokle je bila Šantićeva ulica, “gdje je zatvorenik mogao biti prebijen, ranjen i lišen života”.

Naglasila je da su svjedoci optužbe bili suglasni po pitanju odvođenja na prinudne radove, te da dokazi potvrđuju da je optuženi znao za smrtno stradanje, ranjavanje i zlostavljanje zatvorenika u njegovoj zoni odgovornosti.

– Tokom obavljanja radova 11 zatvorenika je smrtno stradalo, 73 su ranjena, a 15 je fizički zlostavljano. Optuženom Mili Puljiću je bilo poznato da će biti izloženi opasnosti, smrti i ranjavanju – kazala je Smailagić.

Svi svjedoci obrane bili su pripadnici HVO-a, a većina Druge bojne Druge brigade posvjedočila je da zatvorenici nisu vođeni u Šantićevu ulicu što je u suprotnosti s dokazima optužbe, tvrdi Tužiteljstvo BiH.

Dodala je da su tvrdnje svjedoka obrane kako se Šantićeva ulica cijelom dužinom nije nalazila u zoni odgovornosti Druge bojne, u suprotnosti s dokazima Tužiteljstva.

Do obnovljenog suđenja je došlo nakon što je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH protiv oslobađajuće presude Mili Puljiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Oslobođen je optužbe da je 1993. i 1994. počinio zločine protiv čovječnosti na području Mostara.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima.

Davor Martinović, branitelj optuženog Puljića, rekao je da Obrana ne osporava da su se u jednom dijelu Šantićeve dogodila zlostavljanja, pogibije i ranjavanje, ali Obrana tvrdi da nikakve veze s tim nema Puljić.

Dodao je da 74 svjedoka koja su preživjela golgote, osim Mehe Kodre koji je Puljića poznavao zbog posla koji je radio, ne spominju Puljića.

Advokat tvrdi da je Puljićev iskaz koji je reprodukovan u drugostepenom postupku jasan, neoboren i čvrst.

Senka Nožica, braniteljica optuženog Puljića, naglasivši da ostaje kod završne riječi koju je dala u prvostupanjskom postupku, tvrdi kako je Tužiteljstvo propustilo dokazati gdje je Šantićeva ulica.

Nožica je kazala da je Uprava vojne policije bila jedina zadužena za “Heliodrom”, koji je bio vojni zatvor.

– Mislim da je obrana u cijelosti pokazala da u radnjama našeg klijenta nema krivičnog djela. Tužiteljstvo nije dokazalo izvan razumne sumnje da je počinio djelo i jedini prijedlog je da bude oslobođen krivične odgovornosti – rekla je Nožica.

error: Content is protected !!