Pri kraju pripreme za najveću vježbu civilnog karaktera u BiH

Pri kraju su gotovo sve pripreme za najveću dosadašnju vježbu civilnog karaktera u Bosni i Hercegovini, NATO EADRCC terensku vježbu, koju Ministarstvo sigurnosti organizira u suradnji s NATO savezom, rekao je novinarima ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i dodao da su ambasadorima zemalja učesnica vježbe danas prezentirani njeni ciljevi i detalji.

Učesnici vježbe, koja će biti održana od 25. do 29. rujna u sjeveroistočnoj Bosni, na širem području Tuzle, će simulirati uvjete i pomoć u otklanjanju posljedica katastrofalnih prirodnih nesreća – poplava i zemljotresa, opasnosti od mina, hemijskih nesreća, kontaminacije voda i drugih nedaća koje mogu biti prijetnja ljudima i njihovoj imovini.

Očekuje se oko 1.400 učesnika iz 34 zemlje od kojih su neke članice NATO saveza a neke partneri i pridruženi članovi.

– Time što je zemlja domaćin, Bosni i Hercegovini je ukazana velika čast – kazao je Mektić i naveo de je na Mistarstvu sigurnosti BiH oko 80 posto pripremnih i organizacionih obaveza.

Vježba će biti prilika bh. strani za učenje te unapređivanje znanja za zajedničko djelovanje u ovoj oblasti s međunarodnim snagama.

– Velika pažnja u organizacionim priprema je posvećena tome da novinarske ekipe mogu sa sigurne distance pratiti tok vježbe – najavio je ministar sigurnosti BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!