PRIEBE PREDSTAVIO IZVJEŠTAJ: Zabrinjavajući nedostaci vladavine prava u BiH

Viši nezavisni pravni stručnjak Europske unije Reinhard Priebe je Europskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine predstavio glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših stučnjaka o pitanjima vladavine prave u Bosni i Hercegovini.

U dokumentu naziva “Izvještaj stručnjaka o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini” koji je napisan na 25 stranica, stručnjaci ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini.
Nekadašnji njemački sudija koji je slične analize svojevremeno provodio u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, između ostalog, analizirao je rad Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH. Izvještaj eksperata je rezultat ”Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH”, koja se u tijeku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

“Problemi sistemske vladavine prava se ne pojavljuju samo unutar pravosuđa, oni utječu i na sva druga područja. Da bi društvo bilo uspješno u suzbijanju korupcije, potrebna je kultura integriteta. Kao važna komponenta vladavine zakona sistema, postojeća nadzorna i preventivna tijela moraju obavljati svoje dužnosti uz odlučnost i odgovornost. Štaviše, civilno društvo i mediji igraju važnu ulogu u jačanju vladavine zakona, što je na impresivan način pokazano u javnosti”, navodi se u zaključcima sročenim u izvještaju.

Priebe u ovom izvještaju kao ekspert EU navodi da je potrebno uspostaviti povjerenje u pravosuđe. 

“Potrebna su znatna poboljšanja u obalstima civilnog i krivičnog pravosuđa. Potrebni su konkretni rezultati. Postupci u oblasti građanskih parnica su previše naporni, složeni i formalno im treba previše vremena. Pravosuđe u BiH se ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije”, konstatira se u izvještaju.

Nadalje, on navodi da se VSTV široko doživljava kao neprihvatljiva snaga u pravosuđu koja služi utjecajnim osobama, “raznim interesima i političkim pokroviteljima”.

Europska unija poziva sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nositelje pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identificirani u Mišljenju Komisije. Zahtjevi građana za pravdom, koji su naglašeni u Izvještaju, se moraju saslušati i ozbiljno razmotriti. U pitanju je kredibilitet pravosuđa kao i političkih vlasti. EU ih poziva da ispune očekivanja građana koji žele i zaslužuju nezavisan, pošten i efikasan pravosudni sustav. Razgovor o nalazima ovog Izvještaja se treba nastaviti.

Članovi pravosudne zajednice, političkih vlasti i građani bi se trebali uključiti u reformu pravosuđa i pratiti aktivnosti koje će uslijediti nakon objavljivanja Izvještaja putem ‘Platforme Pravo na Pravdu’, koja je pokrenuta tijekom javne debate ‘Pravo na Pravdu’ održane 20. studenog 2019. godine. EU je spremna da osigura neophodne dalje korake povodom nalaza iz Izvještaja, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

error: Content is protected !!